Green Leadership Summit 2014

Op donderdag 4 december organiseerde DGBC de eerste Green Leadership Summit in Nederland op het Landgoed van Nyenrode Business Universiteit.

Bekijk de foto's van GLS 2014Lees het verslag

Doel

De Green Leadership Summit is een exclusieve bijeenkomst voor de leiders in de bouw- en vastgoedbranche. Onder leiding van dagvoorzitter Maurits Groen worden de deelnemers meegenomen in de keuzes die door het bedrijfsleven in andere branches worden gemaakt om te overleven in tijden van toenemende schaarste van energie, voeding en grondstoffen. Het herzien van vroegere en huidige businessmodellen is hierbij essentieel.

Het summit moet handen en voeten geven aan het idee dat persoonlijk leiderschap en ‘lef’ ook in de bouw- en vastgoedsector nu van groot belang zijn. Zowel om kwaliteit te kunnen bieden voor de korte en langere termijn en als om de eigen businesskansen te vergroten.

Sprekers

De sprekers vertegenwoordigen als CEO toonaangevende bedrijven of organisaties met bewezen staat van dienst op het gebied van duurzaamheid. Bekijk het gehele programma.

Maurits Groen

Nederlandse communicatieadviseur met landelijke bekendheid en eigenaar van milieucommunicatie-adviesbureau mauritsgroen•mgmc.  Raakte tijdens zijn studie politicologie bevlogen over de milieu- en ontwikkelingsproblematiek. werkte voor radioprogramma ‘Vroege Vogels’ en tv-programma ‘Puur Natuur’. Hij haalde tot viermaal toe Al Gore naar Nederland. Hij publiceerde meerdere boeken en maakte diverse documentaires over groene onderwerpen

In 2010 was Groen mede oprichter van twee duurzame bedrijven: Greenem en DoTheBrightThing. In 2011 richtte hij samen met Camille van Gestel het bedrijf Off-Grid Solutions op dat een zeer efficiente solar LED lamp produceert en die desalniettemin betaalbaar is voor derde wereld bewoners die minder dan $2 per dag verdienen: De WakaWaka.

Prof. dr. ir. Anke van Hal

Hoogleraar Sustainable Building and Development bij het Center for Sustainability van Business Universiteit Nyenrode en tevens als praktijkhoogleraar Sustainable Housing Transformation verbonden aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Anke heeft veel ervaring op het gebied van duurzaam bouwen, een groot netwerk en een eigen visie op de grote bouwopgave van de komende tijd, het verduurzamen van de bestaande bouw. In deze visie kijkt ze verder dan de eigen discipline: zo maakt zij bijvoorbeeld gebruik van inzichten uit de gedragswetenschappen. Als hoogleraar leidt zij een innovatieve onderzoeksprojecten, start netwerken/platforms op en deelt haar ervaringen en inzichten met studenten, bedrijfsleven en overheid.

Iwan Göbel

Iwan Göbel begon als kleine jongens een bedrijfje, met niet veel meer dan een jongensdroom, een schuurtje en wat eigen spaarcenten. Dat bedrijf, Burton Car Company, is in korte tijd uitgegroeid tot grootste en duurzaamste sportwagenfabriek van Nederland ooit. Zelfs tijdens de afgelopen crisisjaren behaalde het bedrijf omzetstijgingen van meer dan 10%.

In 2005 werd Iwan Göbel verkozen tot ‘100% beste ondernemer van Nederland’. Ook duurzaamheid speelt een grote rol in het leven van Iwan Göbel. Zo schreef hij in 2008 ‘Ecowinst voor woningen’. In 2010 behaalde Burton Car Company een wereldprimeur door de ‘Burton Electric’ te produceren. Deze volledig elektrisch aangedreven Burton bezit een 25kW motor, weegt slechts 750 kilo en rijdt op het oude onderstel van een Citroën 2CV. Hiermee is de Electric met recht de meest duurzame sportwagen ter wereld.

Robert-Jan van Ogtrop

Cofounder Circle-Economy

Robert-Jan van Ogtrop is een ervaren internationale zakenman. Zijn toekomst visie bestaat onder andere uit: schone techniek, natuur en de ontwikkeling van duurzame business models. Daarnaast is hij een actieve investeerder in de sector van duurzame energie en schone techniek (o.a. bij E2, Ledzworld, Kauta and SKYNRG).

Eva Gladek

Industrieel ecoloog met een passie voor duurzaamheid. Oprichter van Metabolic.

Eva Gladek is de oprichter en CEO van Metabolic, een bedrijf dat werkt aan het ontwikkelen van geïntegreerde duurzaamheidsoplossingen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Als mede ontwikkelaar en ontwerper van de duurzame technologieën heeft Eva met Metabolic de eerste 'closed loop' wijk gerealiseerd in Amsterdam-Noord genaamd De Ceuvel. De uit New York afkomstige Gladek woont en werkt reeds vijf jaar in Nederland. Als industrieel ecoloog wil ze mens, milieu en technologie bij elkaar brengen om steden en industrieën te verduurzamen.

Ed Nijpels

Ed Nijpels heeft een voorliefde voor duurzame bedrijvigheid. Hij spreekt graag over algemene, politieke onderwerpen, maar de combinatie bedrijfsleven, milieu en duurzaamheid heeft zijn bijzondere interesse. Als voorzitter van NLingenieurs, de branchevereniging van advies- en ingenieursbureaus, houdt Nijpels zich sinds mei 2008 onder meer bezig met gerelateerde maatschappelijke thema's als mobiliteit en bereikbaarheid, klimaatverandering en veiligheid. Daarnaast is hij voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord.
Nijpels was in de jaren tachtig minister van VROM in het tweede kabinet-Lubbers. Tot 2008 was hij commissaris van de koningin in Friesland.
In augustus 2014 werd hij benoemd tot kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

André Veneman

Corporate Director Sustainability AkzoNobel

André Veneman was bedrijfsarts bij Akzo Nobel met uitgesproken ideeën over duurzaam ondernemen. Van topman Wijers mocht hij ze in de praktijk brengen. André leidt sinds 2008 vanuit het Corporate Centre van AkzoNobel de Sustainability activiteiten van de grootste verfleverancier ter wereld. Onder zijn leiding werd AkzoNobel een van de meest duurzame bedrijven ter wereld. De inspanningen van AkzoNobel resulteren in een jaarlijks top drie notering in de Dow Jones Sustainability Index sinds 2007. 

Sander Tideman

Sander Tideman is gespecialiseerd in het ontwikkelen van duurzame organisaties en sociaal ondernemerschap, met een focus op leiderschap en strategie. Dit doet hij door onderzoek, advieswerk en bestuurs-functies van organisaties die een verschil willen maken voor een duurzame wereld.

Hij is thans directeur van Flow Foundation en Senior Research Associate van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit, en bestuurder/toezichthouder bij verschillende bedrijven en stichtingen.

Ronde tafels

Na de diverse presentaties vonden rondetafelgesprekken plaats die zijn toegespitst op de betekenis van al deze ervaringen voor de eigen sector en het leiderschap. De gesprekken werden deskundig geleid door Nyenrode. Ook de sprekers alsmede diverse bestuursleden van DGBC schoven aan bij deze gesprekken. Onder andere Job Dura, Jaap Gillis, Ronald Prins, Marjan Weekhout en Coert Zachariasse namen deel aan de gesprekken.

Selectieve uitnodiging

De deelnemers aan het Summit zijn CEO’s en leden van het hoger management die actief zijn in de vastgoedsector (bedrijven, gemeenten, provincies en kennisorganisaties).  Het betreft daarmee een exclusief evenement. Het aantal deelnemers is gelimiteerd. Iedere genodigde heeft een persoonlijke invitatie ontvangen.

Bekijk de deelnemerslijst.

Co-founder