Thema's - Paris Proof

Stappenplan

In zes stappen naar Parijs. Dat zijn zes reuzegrote stappen. Zo eenvoudig is het toch niet om een gebouw Paris Proof te maken? Dat klopt. En toch is het gelukt om de verduurzamingsslag tot een Paris Proof gebouw samen te vatten in zes stappen. Die zes stappen helpen om een gebouw Paris Proof te maken, al hoeft dat niet in een keer. De stappen zijn te verspreiden over meerdere jaren of juist meerdere keren opnieuw te doorlopen.

Het stappenplan helpt gebruiker op weg om een gebouw te verduurzamen en is voor iedereen toepasbaar: eigenaar, beheerder en huurder. Met als doel: de hele gebouwde omgeving Paris Proof maken. Dat betekent dat gebouwen gemiddeld twee derde energie minder mogen gebruiken. Niet in 2050, het doel van de Parijse klimaatdoelstellingen, maar al in 2040. 

DGBC biedt werksessies aan voor (zorg)instellingen om aan de slag te gaan met het stappenplan en de doelen. 

lees meer

Het stappenplan in vogelvlucht

 

De zes stappen naar Parijs

Stap 1 - Inventariseren portefeuille

Om jouw gebouwen te verduurzamen, moet je eerst weten wat de huidige staat is. Pas als je dat geïnventariseerd hebt, kan je een beeld vormen van de renovatieopgave die te wachten staat. 

Naar stap 1

 

Stap 2 - Gebouwanalyse

Na de inventarisatie op grote lijnen, is het nu zaak om de details boven water te krijgen. Met die details breng je namelijk de mogelijkheden om te verduurzamen in beeld.

Naar stap 2

 

Stap 3 - Verduurzamingsplan

Nadat het besparingspotentieel bekend is en een eerste selectie gemaakt is van de kansen, ga je een plan opstellen voor de verduurzaming van de gebouwen tot 2030 (49% CO2-reductie) met een doorkijk naar Parijs (2050).

Naar stap 3
 

Stap 4 - Financiering en exploitatie

Met de vierde stap, het zorgen voor financiën, wordt het plan haalbaar gemaakt. Want ieder voorstel voor een maatregel, buiten de quickwins, brengt investeringen met zich mee.

Naar stap 4
 

Stap 5 - Realisatie en gebruiksfase

De goedgekeurde plannen zijn er en het is ook nog eens financieel dichtgetimmerd: het is tijd voor de realisatiefase. Dat betekent allereerst dat je de geplande maatregelen en kosten gaat uitzetten bij aannemers en leveranciers.

Naar stap 5
 

Stap 6 - Monitoring

De eerste set maatregelen is doorgevoerd en je gerenoveerde pand is heropend! Een feestelijk moment. Maar dat betekent niet dat je achterover kunt leunen.

Naar stap 6

Laatste nieuws

De nieuwe WEii-licentiehouders werden in het zonnetje gezet tijdens het Paris Proof Congres 2024.

Vijf nieuwe WEii-licentiehouders op Paris Proof Congres: ‘bewijst waarde sturen op werkelijk energiegebruik’

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’