Thema's - Paris Proof

Brains 4 Buildings

Brains4Buildings (B4B) is een vierjarig programma waarin DGBC samenwerkt met 39 organisaties om gebouwen ‘slimmer’ en energiezuiniger te maken. Het onderzoeksprogramma, onder leiding van de TU Delft, loopt tot en met 2025. 

Energie-efficiëntie optimaliseren

Het doel van het project is het ontwikkelen en uitbrengen van betaalbare slimme software, sensoren en meters om zo de energie-efficiëntie van gebouwen te optimaliseren. Tegelijkertijd wordt het comfort van de gebruiker bevorderd, worden de operationele en onderhoudskosten verlaagd en wordt ingespeeld op de lokale vraag en aanbod van duurzame energie. De uitdaging om grote hoeveelheden data met elkaar te laten communiceren en zó uit te lezen dat deze bruikbaar zijn voor de eindgebruiker. Er wordt gebruik gemaakt van efficiënte Machine Learning technieken en kunstmatige intelligentie modellen en algoritmen. De ambitie van B4B is om schaalbare en modulaire oplossingen te ontwikkelen die 20-30% energiebesparing realiseren. 

Living labs

Het B4B-project wordt georganiseerd rondom ‘living labs’. Dit zijn gebouwen waarin prototypes worden gevalideerd, getest en geëvalueerd. Het project wordt met 6,9 miljoen euro gesponsord door het subsidieprogramma ‘Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie’ (MOOI), dat in het leven is geroepen om klimaatgerelateerde ontwikkelingen te versnellen en te implementeren. 

Aan dit meerjarige project (2021-2025) werkt een multidisciplinair consortium, bestaande uit kennisinstituten, bouwbedrijven, energieconsultants, platformontwikkelaars, gebouwbeheerders en andere belanghebbenden in de gebouwde omgeving. DGBC is één van deze organisaties. De opgedane kennis en innovaties zullen openbaar worden gesteld en gedeeld met een zo groot mogelijk publiek, zodat zoveel mogelijk partijen en organisaties ervan kunnen profiteren. 

De rol van DGBC bij het Brains 4 Buildings project

Als verbinder van kennis en innovaties in de gebouwde omgeving is DGBC de aangewezen partij om een brug te slaan tussen de onderzoek, markt, gebruikers en beheerders. Lastig begrijpbare informatie moet worden omgezet in praktijkvoorbeelden die behapbaar zijn en aan de behoefte voldoen van gebouweigenaren. DGBC treedt op als een spil tussen het onderzoek en de markt door verspreiding van kennis mogelijk te maken. 

De achterban van DGBC wil aan de slag met het verminderen van hun energiegebruik. Wij kunnen deze koplopers daarbij informeren over de nieuwe mogelijkheden die uit dit project naar voren komen. Hiervoor is een learning community belangrijk, waarbinnen de verschillende partijen structureel kennis kunnen uitwisselen. Het is van belang om lesprogramma’s te ontwikkelen over software voor slimme gebouwen en deze via open source toegankelijk te maken voor professionals, studenten en andere geïnteresseerden. Hiervoor zal onder andere onze bestaande e-learningfaciliteit worden gebruikt. 

DGBC’s bijdrage aan de werkpakketten

Binnen B4B zijn vijf werkpakketen opgesteld, waarbij DGBC zal meewerken aan gedeeltes van werkpakketten 3, 4 en 5. Deze zijn als volgt beschreven: 

  • Werkpakket 3: ontwikkeling van gebruikersinterfaces (voor eindgebruikers en facility managers) om een energiezuinig en gezond binnenmilieu te waarborgen en om de gebruiker aan te zetten tot energiezuinigheid en flexibiliteit. 

  • Werkpakket 4: dataconnectiviteit tussen applicaties, evenals de veiligheid van de gegevens, het ethisch gebruik en de standaardisatie. Er wordt onderzoek gedaan naar systeemintegratie op API-niveau en niet op het dataniveau van individuele systemen van verschillende fabrikanten. Ook worden gestandaardiseerde methoden en richtlijnen ontwikkeld voor het bepalen van de ‘smart readiness’ van gebouwen. 

  • Werkpakket 5: kennis en ervaringen worden gedeeld in een learning community, wat leidt tot de ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsverbanden en praktische toepassing in lesprogramma's. 

Aansluiting bij bestaande programma’s DGBC:

Met het bestaande Paris Proof-programma willen wij naar een duurzame gebouwde omgeving zonder CO2-uitstoot. De ambitie is om in 2040 al Paris Proof te zijn, wat betekent dat het energiegebruik van de gebouwde omgeving met twee derde omlaag moet ten opzichte van het huidige gemiddelde. Naast isoleren, gebruik van energiebesparende apparaten en duurzame energieopwekking, kan ook het energiemanagement van technische installaties forse besparingen realiseren. Wanneer operationele intelligentie wordt toegevoegd, kan het gebouw inspelen op gebruikersgedrag en daarnaast zelfdiagnoses en zelfoptimalisatie uitvoeren. Dit kan leiden tot de 20-30% energiebesparing zoals eerder genoemd. Deze besparing is een grote stap richting Paris Proof. 

Webinars

Brains 4 Buildings organiseert maandelijkse webinars waarin deskundigen allerlei actuele onderwerpen met betrekking tot slimme gebouwen belichten.

#18 Fault Detection and Diagnosis in Buildings 

20 juni, 2024 

In dit webinar wordt een uitgebreid overzicht gegeven van de achtergrond van foutdetectie en diagnose (FDD) in gebouwen, de datakwaliteit die nodig is voor FDD en de experimenten die in living labs worden uitgevoerd. Er wordt daarnaast een vergelijking gemaakt tussen kennisgebaseerde en datagedreven modellen voor FDD in gebouwen. 

#17 Modelling and understanding thermal comfort using self-reporting and interpretable machine learning 

23 mei, 2024 

Dit webinar gaat over het modelleren en begrijpen van thermisch comfort met behulp van zelfrapportage en interpreteerbare machine learning. Er wordt besproken hoe thermisch comfort gemodelleerd kan worden door gebruikers te vragen naar hun comfort en andere variabelen zoals kleding, stemming en andere omgevingsvariabelen. Ook wordt besproken hoe waardevolle inzichten uit het model kunnen worden verkregen. 

WEBINAR Scaling Adoption of Automated Operational Intelligence for Energy Productivity in Smart Buildings 

28 februari, 2024 

In dit webinar worden de bevindingen uit twee onderzoeksprojecten, B4B en IEA Annex 81. Internationale sprekers delen hun ervaringen met de implementatie van datagestuurde slimme gebouwoplossingen. Zij geven hun perspectieven op recente industriële ontwikkelingen en manieren waarop de adoptie van deze opkomende technologieën kan worden opgeschaald.  

#16 Harnessing UDMI Methodology to Make Buildings Smart 

25 januari, 2024 

Universal Device Management Interface (UDMI) maakt hoogwaardige communicatie tussen apparaten mogelijk voor het beheer en de bediening van fysieke IoT-systemen. De implementatie van het UDMI-schema stroomlijnt de werking van IoT-systemen, verbetert de efficiëntie en verlaagt de onderhoudskosten. In dit webinar worden de componenten van UDMI-compliance besproken en de voordelen van de introductie van een dergelijke oplossing om een ​​gebouw 'Smart Enable' te maken.  

#15 Fault Experiments to Generate Data from Living Laboratory 

18 januari, 2024 

Om Automatische Foutdetectie en Diagnose algoritmen te ontwikkelen, is er behoefte aan het genereren van een hoogwaardige dataset voor hun training. Dit webinar legt uit welke stappen worden genomen om via foutexperimenten hoogwaardige datasets te genereren. 

#14 Reference system architecture for data integration 

19 oktober, 2023 

Van nieuwe datagestuurde slimme gebouwtoepassingen wordt verwacht dat ze communiceren met een breed spectrum aan systemen, waaronder gebouwbeheersystemen (GBS), sensorgegevens, Building Information Modeling (BIM)-modellen, het elektriciteitsnet en meer. Inzicht in de interacties en communicatie tussen systemen, evenals datamanagement, is cruciaal voor het ontwerp en de implementatie van slimme gebouwtoepassingen. Dit webinar is een discussie over de softwarearchitectuur voor een gestructureerde aanpak om datagedreven slimme gebouwen te realiseren. 

#13 Optimising energy consumption and increasing energy flexibility of a nearly transparent building using MPC 

15 juni, 2023 

Passieve energiebronnen hebben het potentieel om het energiegebruik van een gebouw aanzienlijk te verminderen. Om maximale energiebesparingen te realiseren, is het noodzakelijk om meerdere passieve energiebronnen te integreren en een controlestrategie te ontwikkelen die deze effectief kan beheren. In dit webinar wordt een MPC-strategie (Model Predictive Control) besproken om de werking van meerdere passieve energiebronnen in een gebouw te optimaliseren. Ook wordt toegelicht hoe MPC inzicht geeft in het energiebesparingspotentieel van gebouwen. 

#12 Securing Operational Technology (OT): New Kid on the Block or Familiar Risk? A wake-up call for one of the biggest threats for the future 

6 april, 2023 

Naarmate de samenleving en organisaties steeds afhankelijker worden van technologie, zal het beveiligen van deze technologie de kern van het veiligheidsdomein vormen. Zowel fysieke- als cyberbeveiligingsprofessionals moeten zich niet alleen bezighouden met het beschermen van de IT-infrastructuur en informatie, maar moeten ook aandacht besteden aan operationele technologie (OT). Dit webinar bespreekt de verschillen tussen OT- en IT-beveiliging, de unieke kenmerken van OT en hoe deze kunnen worden beschermd. 

#11 Experiences with user feedback in a living lab environment 

16 maart, 2023 

In meerdere proeftuinomgevingen is gekeken naar verschillende manieren om feedback te verzamelen van gebouwgebruikers. In dit webinar wordt gekeken naar de resultaten van de verkregen feedback in relatie tot de (sensor)metingen die in de living labs zijn uitgevoerd. Verder worden de voor- en nadelen van verschillende feedbackmethoden besproken, evenals mogelijke alternatieven voor het verzamelen van gebruikerservaringen met het binnenklimaat. 

#10 Security, Privacy, and Ethics in Smart Buildings 

16 februari, 2023 

Slimme gebouwen, uitgerust met slimme apparaten en geavanceerde technologie, kunnen de energie-efficiëntie en gebruikerscomfort verbeteren, maar brengen ook nieuwe risico’s en uitdagingen met zich mee. Dit webinar bespreekt strategieën om nieuwe risico’s (zoals datalekken en privacy) te mitigeren en ethische kaders voor slimme gebouwen te stellen.  

#9 Comfort apps in smart buildings, do we use them and what’s their effectiveness?  

12 januari, 2023 

In een slim gebouw wordt vaak een app verwacht waarmee gebruikers het binnenklimaat kunnen aanpassen aan persoonlijke voorkeuren. Maar als we deze app eenmaal hebben, gebruiken we het dan en krijgen we wat we vragen? Een casestudy biedt nuttige inzichten en leerpunten voor het ontwerp van deze apps. 

#8 Prescriptive, predictive and preventive maintenance of rotating assets 

24 november, 2022 

Roterende assets, zoals pompen, ventilatoren en turbines, zijn overal te vinden. Mechanische componenten zullen uiteindelijk kapot gaan en dit gebeurt vaak op een ongelegen moment. Afgezien van ongeplande stilstand en kosten, is de energieverspilling als gevolg van inefficiënte werking enorm. In dit webinar worden inzichten gegeven in sensoren en methoden die worden gebruikt in de wind-, maritieme- en voedselindustrie om ongeplande stilstand te voorkomen, beschikbaarheid te vergroten en energieverspilling te verminderen en tegelijkertijd de werking ervan te optimaliseren. 

#7 Setting up a smart living lab 

13 oktober, 2022 

Gebouwen moeten zich steeds meer kunnen aanpassen aan schommelingen in het energieaanbod om aan de comfortvraag van de eindgebruiker te kunnen voldoen. Daarom moeten gebouwen op geaggregeerd niveau energie opwekken en bufferen en zorgen voor een lokaal klimaat op maat. Op beide niveaus is er behoefte aan controlemechanismen die van het verleden kunnen leren en toekomstig gedrag kunnen voorspellen. In dit webinar wordt ingegaan op een kantoorpand in Breda waar Kropman de afgelopen tien jaar een living lab heeft opgezet waarin controlemechanismen worden ontwikkeld en getest. 

#6 Fault detection and diagnosis of the low ΔT syndrome 

22 september, 2022 

Het lage ΔT-syndroom is een fenomeen dat de prestaties van het gekoeldwatersysteem in gebouwen beïnvloedt. Wanneer dit niet wordt aangepakt, kan dit een aanzienlijke negatieve impact hebben op het energiegebruik en comfort. Dit webinar introduceert een foutdetectietool die machine learning en diagnostische Bayesiaanse netwerken gebruikt om het lage ΔT-syndroom op te sporen en de oorzaken ervan te diagnosticeren. 

#5  Monitoring Heat Pump Performances 

16 juni, 2022 

Dave Baas van Renor demonstreert hoe de prestaties van WKO-systemen eenvoudig beoordeeld kunnen worden via uniforme data-analyse. 

#4 Energy transition requires adaptive building 

19 mei, 2022 

Energie besparen in bestaande gebouwen is vaak ingrijpend en kostbaar. Het borgen van efficiënt gebruik van energiebronnen moet gebeuren door middel van geautomatiseerde controle van energiestromen. Niels de Jong laat zien hoe Qien (voorheen Cloud Energy Optimizer) geautomatiseerde energiestroomcontrole toepast om aanzienlijke energiebesparingen te realiseren, zonder grote aanpassingen aan het gebouw of de klimaatinstallatie. 

#3 Indoor Climate Label 

20 april, 2022 

Het 'Indoor Climate Label'' is een nieuw en onafhankelijk keurmerk voor gebouwen dat aantoont hoe gezond een gebouw is. De score is gebaseerd op vier componenten: lucht, licht, klimaat en geluid. Het label geeft in één oogopslag inzicht in de gezondheid van het binnenklimaat van een gebouw. Het geeft de eigenaar de zekerheid dat vooraf gestelde prestatie-eisen ook daadwerkelijk worden gehaald. 

#2 Fault Detection and Diagnosis 

17 maart, 2022 

De sector Verwarming, Ventilatie en Airconditioning (HVAC) is verantwoordelijk voor een groot deel van het totale wereldwijde energieverbruik. Een aanzienlijk deel wordt veroorzaakt door onjuiste bediening van besturingen en onjuist onderhoud. HVAC-systemen worden steeds complexer, vooral als gevolg van multi-commodity energiebronnen, en als gevolg daarvan zal de kans op storingen in systemen en controles toenemen. Tijdens dit webinar ging Arie Taal hier verder op in. 

#1 Smart Building Assessment 

17 februari, 2022 

Dit eerste webinar behandelt hoe het ‘smart’ niveau van gebouwen of portefeuilles kan worden beoordeeld en hoe je toekomstambities in kaart kunt brengen. 

Urban Energy Lecture: Brains for Building Energy Systems: Models & ML for an Efficient Approach of Operation 

13 januari, 2022 

Wat is de rol van modellen in de datarevolutie die energiesystemen doormaken? Kunnen we data gewoon vertrouwen en machine learning gebruiken om de werking van energiesystemen in gebouwen te sturen? Dus, wat staat hier op het spel? En welk niveau van begrip van het gedrag van systemen is nodig om het volledige potentieel van data-analyse te activeren om te sturen op operationele prestaties? Dit webinar behandelt de rol van modellen en machine learning in de optimalisatie van energiebeheer in gebouwen en onderzoekt hoe deze tools operationele prestaties kunnen verbeteren. 

Laatste nieuws

Het Slotervaart

Zadelhoff: ‘De maatschappelijke kant van duurzaamheid wordt steeds belangrijker’

Nieuwe handreiking helpt markt op weg bij circulair verduurzamen

Nieuwe handreiking helpt markt op weg bij circulair verduurzamen

Kantoorgebouwen aan de Zuidas

Steeds meer kantoren voldoen aan energielabelplicht: ‘Blijf sturen op werkelijk energiegebruik’