REINÆRDT Deuren b.v.

Door toepassing van bamboe in deuren zetten wij een belangrijke stap in verduurzaming in de bouw. Bamboe is een duurzaam, esthetisch en kwalitatief goed alternatief voor tropisch hardhout. Inmiddels passen wij in 80 procent van onze deuren bamboe toe in plaats van tropisch hardhout. Uitvoerig onderzoek naar de mogelijkheden en effecten op het milieu zijn voorafgegaan aan de ontwikkeling van onze bamboedeuren.
Bamboe kent een enorme groeisnelheid, de 15 tot 20 meter hoge Moso bamboestammen zijn al kaprijp na vier tot vijf jaar. De bamboeplant bestaat uit meerdere stammen en maakt ieder jaar nieuwe scheuten. De stammen kunnen daardoor worden geoogst zonder dat de moederplant sterft, deze gaat zelfs sneller groeien door de jaarlijkse oogst. De reuzenbamboe wordt bovendien vaak ingezet voor herbebossing op braakliggende gronden. Door het uitgebreide wortelsysteem wordt bodemerosie tegen gehouden en het hoge CO2-opname gehalte van de plant (door de snelle groei) draagt bij aan het verminderen van het broeikaseffect. Officieel LCA-onderzoek aan de TU Delft conform ISO 14040/44 heeft zelfs aangetoond dat de massieve bamboebalken CO2-neutraal zijn over de gehele levenscyclus.
Een van de meest spraakmakende projecten is de nieuwbouw van de Isala Klinieken in Zwolle. Voor dit project zijn in totaal 5.000 deuren met bamboe geleverd.

Bamboe opent nieuwe deuren

Organisatie

Naam

REINÆRDT Deuren b.v.

Type organisatie

Producent

Adres

Nijverheidsstraat 1 , Haaksbergen

Thema's