Gezondheid

Gezondheid, zoals het binnenklimaat, staat centraal in het ontwerpproces van ieder gebouw

Het ontwerp van gebouwen en gebieden is van grote invloed op ons welzijn en welbevinden, maar ook op onze gezondheid en daarmee onze productiviteit en inzetbaarheid. En hoewel we al eeuwen weten dat de gebouwde omgeving van invloed is op de volksgezondheid, is de levensverwachting in de ene wijk nog steeds hoger dan in de andere wijk. En is het ene gebouw veel 'gezonder' dan het andere.

De kennis over gezondheid in de gebouwde omgeving en over het realtime meten van gezondheidsparameters is sterk in ontwikkeling. DGBC wil de nieuwste inzichten laten landen in de praktijk van elk gebouw. DGBC werkt aan een toekomstbestendige bebouwde omgeving. Daarbij lijkt het alsof de focus ligt op het gebouw zelf, de muren, vloeren, plafonds, isolatie enzovoorts. Maar al dat soort onderdelen hebben natuurlijk invloed op het binnenklimaat. En dat binnenklimaat bepaalt mede of een gebouw een toekomstbestendig gebouw is.

Maar met alleen een goede temperatuur is een gebouw niet meteen gezond. De luchtkwaliteit bestaat uit meer dan alleen de juiste temperatuur. Denk aan de luchtvochtigheid of het gehalte frisse lucht. Daarnaast speelt ook de akoestiek speelt een rol. Maar ook de inrichting van een gebouw. Worden mensen gemotiveerd om de trap te nemen. Kunnen zij in de pauze gezond lunchen, of ligt er alleen een schaal frikadellen? Dat gaat heel ver: is er standaard suiker bij de koffie? Worden er ook alcoholische drankjes geschonken bij de borrel? Al dat soort facetten spelen ook een rol bij gezondheid. 

DGBC wil eerst via de BREEAM-methodiek inzichtelijk maken welke onderdelen er bijdragen aan de gezondheid van een gebouw. Dat levert automatisch discussies op: want een luchtdichte isolatie voorkomt dat er frisse lucht in het gebouw komt. En frisse lucht is weer onmisbaar voor een goede gezondheid. Daarom houdt DGBC ook de ogen open voor andere meetmethodieken om de gezondheid van een gebouw te meten. WELL is daar een voorbeeld van, maar ook andere keurmerken en certificeringen houden wij in de gaten. Met uiteindelijk als doel om te kunnen formuleren waar een gezond, en dus toekomstbestendig gebouw, aan moet voldoen. 

 

 

Nieuws bij dit thema

BREEAM Congres prikkelt en inspireert
23 apr 2019

BREEAM Congres prikkelt en inspireert

Met ruim 300 bezoekers, interessante sprekers zoals Odette Ex (oprichter en eigenaar Ex Interiors),...
EDGE Olympic eerste gebouw in Nederland met WELL Platinum certificering voor gezondheid en welzijn
18 apr 2019

EDGE Olympic eerste gebouw in Nederland met WELL Platinum certificering voor gezondheid en welzijn

EDGE Olympic, het toonaangevende kantoorgebouw aan de Amsterdamse Zuidas dat onder meer het...
Duurzaam Wonendialoog
9 mei 2019

Duurzaam Wonendialoog

Op donderdag 9 mei organiseert DGBC de Duurzaam Wonendialoog in Den Haag. DGBC ziet als grote...

Publicaties bij dit thema

Gezondheid, Welzijn & Productiviteit in Kantoren

Gezondheid, Welzijn & Productiviteit in Kantoren