Circulariteit

Door circulaire gebouwen te meten, een einde maken aan het uitbuiten van niet-hernieuwbare bronnen

Het moet circulair en het liefst nog circulairder. Het lijkt het nieuwe modewoord binnen bouwend Nederland. Waar een decennium terug alles duurzaam en groen moest zijn, is het nu circulariteit dat de klok slaat. Maar, van een circulair gebouwde omgeving is voorlopig nog geen sprake.

De huidige economie is nog vaak gebaseerd op het uitbuiten van niet-hernieuwbare bronnen. We oogsten, benutten en danken materialen af op een lineaire manier, wat schadelijke gevolgen heeft voor zowel ons klimaat als het milieu. Daarom is circulair bouwen bittere noodzaak en meer dan een hippe definitie. Maar wat is een circulair gebouw of gebied? En hoe meet je die circulariteit dan? Vooral op die laatste vraag moeten veel partijen het antwoord schuldig blijven. Het is de vraag die DGBC wel wil beantwoorden.

Maar wat is een circulair gebouw? En hoe meet je die circulariteit dan? Vooral op die laatste vraag moeten veel partijen het antwoord schuldig blijven, maar is ook de vraag die DGBC wel wilde beantwoorden. Dus was het voor DGBC, maar ook voor Metabolic, SGS Search en Circle Economy des te meer reden om het thema eens verder uit te diepen. Een goed idee, zo erkende de Redevco foundation, dat besloot het project te sponsoren.

DGBC ziet het als een natuurlijke taak om dit soort vraagstukken te beantwoorden. Het project om circulair bouwen meetbaar te maken, bestond grofweg uit twee delen.

  • In eerste instantie is er gekeken hoe de circulaire economie kon worden vertaald naar de definitie van een circulair gebouw. Daarin zijn ontwerpstrategieën verder uitgediept en is onderzocht welke impactcategorieën onder het begrip circulariteit vallen.
  • Daarna is gekeken hoe dit in een framework kon worden afgekaderd. In het tweede gedeelte zijn vervolgens de meetbare indicatoren aangewezen en in categoriën ingedeeld.

 

Nieuws bij dit thema

Blog: Circulair aanbesteden deel 1
18 jun 2019

Blog: Circulair aanbesteden deel 1

Circulariteit integreren in het aanbestedingsproces, hoe gaan we dat doen? Deel 1: wat en...
Vierde editie Green Leader Award van start
18 jun 2019

Vierde editie Green Leader Award van start

Dutch Green Building Council (DGBC) organiseert in samenwerking met PropertyNL en PROVADA voor het...
BREEAM-NL Assessor (Deel 3) Dag 1
20 jun 2019

BREEAM-NL Assessor (Deel 3) Dag 1

Wanneer je als onafhankelijk deskundige gebouwen wil beoordelen op duurzaamheidsprestatie volgens de...

Publicaties bij dit thema

A Framework for Circulair Buildings

A Framework for Circulair Buildings

Roadmap Circulaire Gronduitgifte

Roadmap Circulaire Gronduitgifte

Nederlandse samenvatting A Framework for circular buildings

Nederlandse samenvatting A Framework for circular buildings

Circulariteit: belangrijke bronnen

Circulariteit: belangrijke bronnen