Circulariteit

Door circulaire gebouwen te meten, een einde maken aan het uitbuiten van niet-hernieuwbare bronnen

Het moet circulair en het liefst nog circulairder. Het lijkt het nieuwe modewoord binnen bouwend Nederland. Waar een decennium terug alles duurzaam en groen moest zijn, is het nu circulariteit dat de klok slaat. Maar, van een circulair gebouwde omgeving is voorlopig nog geen sprake.

De huidige economie is nog vaak gebaseerd op het uitbuiten van niet-hernieuwbare bronnen. We oogsten, benutten en danken materialen af op een lineaire manier, wat schadelijke gevolgen heeft voor zowel ons klimaat als het milieu. Daarom is circulair bouwen bittere noodzaak en meer dan een hippe definitie. Maar wat is een circulair gebouw of gebied? En hoe meet je die circulariteit dan? Vooral op die laatste vraag moeten veel partijen het antwoord schuldig blijven. Het is de vraag die DGBC wel wil beantwoorden.

Maar wat is een circulair gebouw? En hoe meet je die circulariteit dan? Vooral op die laatste vraag moeten veel partijen het antwoord schuldig blijven, maar is ook de vraag die DGBC wel wilde beantwoorden. Dus was het voor DGBC, maar ook voor Metabolic, SGS Search en Circle Economy des te meer reden om het thema eens verder uit te diepen. Een goed idee, zo erkende de Redevco foundation, dat besloot het project te sponsoren.

DGBC ziet het als een natuurlijke taak om dit soort vraagstukken te beantwoorden. Het project om circulair bouwen meetbaar te maken, bestond grofweg uit twee delen.

  • In eerste instantie is er gekeken hoe de circulaire economie kon worden vertaald naar de definitie van een circulair gebouw. Daarin zijn ontwerpstrategieën verder uitgediept en is onderzocht welke impactcategorieën onder het begrip circulariteit vallen.
  • Daarna is gekeken hoe dit in een framework kon worden afgekaderd. In het tweede gedeelte zijn vervolgens de meetbare indicatoren aangewezen en in categoriën ingedeeld.

 

Nieuws bij dit thema

Heembouw Kantoren heeft wereldprimeur
17 jul 2019

Heembouw Kantoren heeft wereldprimeur

Op bedrijventerrein Oudeland in Berkel en Rodenrijs bouwt Heembouw Kantoren aan haar nieuwe...
'Iedere aanbesteding moet gewoon circulair zijn'
15 jul 2019

'Iedere aanbesteding moet gewoon circulair zijn'

Al in haar tienerjaren werd ze gegrepen door de onderwerpen milieu en duurzaamheid. Onderwerpen, die...
DGBC Future Leaders Alumnibijeenkomst
5 sep 2019

DGBC Future Leaders Alumnibijeenkomst

Op donderdag 5 september 2019 vindt de Alumnibijeenkomst plaats voor de young professionals die deel...

Publicaties bij dit thema

A Framework for Circulair Buildings

A Framework for Circulair Buildings

Roadmap Circulaire Gronduitgifte

Roadmap Circulaire Gronduitgifte

Nederlandse samenvatting A Framework for circular buildings

Nederlandse samenvatting A Framework for circular buildings

Circulariteit: belangrijke bronnen

Circulariteit: belangrijke bronnen