Robert Sengers

Naam

Robert Sengers

Functie

Gamechanger

Werkt bij

Kernwaarde Groen

Rol DGBC professional

Social media

In beweging

Enkele jaren geleden liet ik in een interview in het Kantoor Vol Energie magazine optekenen dat het verduurzamen van kantoren een grote vlucht gaat nemen. Tegelijkertijd voegde ik er direct aan toe dat het allemaal nog erg langzaam gaat. Het mag allemaal best wel een tandje sneller. Maar waar ik wel beweging zie, is in het besef bij grote beleggers dat het niet alleen anders kan, maar vooral ook anders moet. Waar we nog niet zo gek lang geleden bij wijze van spreken de deur werden gewezen als we onderwerpen als energietransitie en verduurzaming aansneden, wil men er nu meer over weten.

Wat ik zie is dat vastgoed beleggers steeds meer initiatief nemen om ook het bestaande vastgoed te verduurzamen. Energie is belangrijk, Gezondheid in gebouwen wordt steeds belangrijker. Maar ook een trend dat gebouwen steeds leuker en flexibeler worden.

We merken inmiddels bijna dagelijks dat beleggers voorzichtig beginnen met het formuleren van een visie op duurzame vastgoed. En ook een begrip als Paris Proof beginnen ze langzaam maar zeker te begrijpen. Een energieverbruik van maximaal 50 kWh per vierkante meter om het predicaat van Paris Proof in de wacht te slepen is voor velen ongetwijfeld nog een hele toer. Tegelijkertijd zien we nu ook al ontwikkelaars die met een energieverbruik van maximaal 25 kWh per vierkante meter aan de slag gaan. Goed voorbeeld doet naar mijn idee goed volgen. Zo zijn we zelf met Kernwaarde Groen  in hartje Amsterdam bezig met het verduurzamen van grachtenpanden. Middels de funderingspalen halen we bodemenergie uit de grond en daar mee kunnen we voor een groot deel de panden verwarmen of koelen. Deze grachtenpanden uit 1885 realiseren we nu al ParisProof met een verbruik van 50 kWh/m².

Hoe meer van dit soort voorbeeldprojecten er komen, hoe meer navolging het krijgt. Wat daarbij overigens opvalt is dat het de opdrachtgevers helemaal niet meer primair om de businesscase in de vorm van terugverdientijden gaat. Het gaat vooral om het creëren van gezond en comfortabel vastgoed dat weer voor zeker 75 jaar toekomstbestendig is. Aantrekkelijk vastgoed zonder CO2 -uitstoot en met meer (gebruikers)waarde. Kijk, en dan zijn we niet alleen écht in beweging maar ook nog eens op de goede weg.

​​​​​​​Kernwaarde Groen realiseert mooie, gezonde en duurzame gebouwen. Met name op het gebied van Kantoren, Woningen, Winkels en Monumenten.


Interview uit https://kvemagazine.nl/2018/07/24/in-beweging/

Nieuws van Robert Sengers

Een jaren 60 woning aardgasvrij! Wat zijn de uitdagingen?

Een jaren 60 woning aardgasvrij! Wat zijn de uitdagingen?

Update van werkzaamheden aardgasvrij herontwikkelen Amsterdamse grachtenpanden

Update van werkzaamheden aardgasvrij herontwikkelen Amsterdamse grachtenpanden