Max Sonnen

Naam

Max Sonnen

Functie

Managing director

Werkt bij

Klimaatgerust

Rol DGBC professional

Werkgroep Retail

Social media

Hoe zie jij je eigen rol binnen de werkgroep?

We zijn met Klimaatgerust stevig aan de slag met ondernemers in de retail en dit zijn ook vaak huurders. Ons non-profit programma is zo vormgegeven dat het ondernemers stimuleert om aan de slag te laten gaan met duurzaamheid. De ervaringen die we daar mee hebben opgedaan zorgen ervoor dat we binnen de werkgroep kunnen duiden wat het huurdersperspectief is. Zo kunnen kansen en eventuele knelpunten makkelijk worden gedeeld. Op deze manier vertegenwoordigen we de stem van de (kleine) huurder in de werkgroep. 

 

Wat is je motivatie om deel te nemen aan deze werkgroep? 

We opereren graag als verbindende factor en we zijn goed in het activeren van retailers. Daarnaast blijven wij graag op de hoogte van waar de voorlopende vastgoedeigenaren mee bezig zijn. Je zou dus kunnen zeggen dat we een brugfunctie kunnen vervullen tussen deze twee werelden.  

 

Paris Proof worden, is dat voor jou sector haalbaar? 

Retailers kunnen een hoop doen aan het terugdringen van het energiegebruik en zo gelijk toewerken naar een Paris Proof inrichting van hun winkel, maar hebben daarbij wel hun verhuurders nodig. Een goed geïsoleerd pand is daarbij bijvoorbeeld een belangrijke voorwaarde. Bij bestaande huurders moet dat in gezamenlijkheid worden opgepakt om dan de kosten en baten goed te verdelen tussen beide partijen. Daarnaast maakt het ook nog wel uit of een retailer een grote koelvraag heeft, omdat het energieverbruik dan lastiger kan worden teruggebracht. Al met al voldoende te doen, maar goed daarom zijn we hier ook bij betrokken.

 

Wat zijn de toekomstplannen voor jullie eigen bezittingen? 

Als stichting hebben wij geen eigen vastgoed. We zullen we alle ondernemers in Nederland blijven stimuleren om hun energieverbruik en CO2 uitstoot te verlagen en de dialoog aan te blijven gaan met de verhuurder van hun panden.