Algemene vragen over de EU Taxonomie
Wat is het doel van de EU Taxonomie?
Ze moet stimuleren dat kapitaal naar werkelijk groene investeringen stroomt. Ook voorkomen ze indirect ‘greenwashing’, want Europa wil dat alle grotere financiële instellingen gaan rapporteren over het groene gehalte van hun investeringen.
Raakt de EU Taxonomie iedereen in de bouw- en vastgoedsector?
Het antwoord is ja, direct of indirect. De Taxonomie is namelijk een tweetrapsraket. In eerste instantie raakt dit de investeerders die daadwerkelijk moeten gaan rapporteren. Dus lijkt het vooral te gaan over verzekeraars, pensioenfondsen, institutionele beleggers, banken en andere hypotheekverstrekkers.
Maar zij maken wel investeringskeuzes die hele sectoren raken. Ook binnen de vastgoedsector gaat het dus iedereen aan, bij economische activiteiten die de Taxonomie definieert, bijvoorbeeld als investeringen in ‘nieuwbouw’, ‘renovatie’ of ‘aan- en verkopen van gebouwen’. Het heeft dus impact op de 500.000 jaarlijkse hypotheekaanvragen, op de activiteiten rond 2,3 miljoen sociale huurwoningen en op de 75 miljard euro die jaarlijks in Nederland belegd wordt.
Rapportage van de EU Taxonomie
Is de Taxonomie verplicht?
De EU-Taxonomie lijkt tamelijk tandeloos. Het woord betekent zelf zoveel als ‘classificatie’. Het is in feite niets meer dan een lijst met economische activiteiten en welke daarvan duurzaam zijn. De EU verplicht bepaalde financiële instellingen en grote bedrijven daarover te rapporteren, maar je hoeft er niet (volledig) aan te voldoen. Banken, asset managers onder de SFDR (van vastgoedfondsen) en grote beursgenoteerde bedrijven zullen moeten verplichten. Asset managers die fondsen onder artikel 8 (fonds met duurzame kenmerken) of artikel 9 (duurzaam fonds) van de SDFR beheren zijn verplicht over de EU Taxonomie te rapporteren. Daarbij zal het fonds voor een bepaald aandeel moeten voldoen aan de EU Taxonomie, om daadwerkelijk als artikel 8 of 9 geclassificeerd te kunnen worden.
Wat zijn de consequenties als je niet voldoet aan de EU Taxonomie?
Er zijn geen juridische consequenties indien een instelling niet voldoet aan de EU Taxonomie. ‘Europa’ zal geen straffen uitdelen. Hoewel er niet aan de EU Taxonomie voldaan hoeft te worden, is het de verwachting dat door middel van marktwerking partijen gestimuleerd worden (deels) te voldoen aan de EU Taxonomie. Investeerders zullen bijvoorbeeld een minimaal aandeel verplicht stellen dat voldoet aan de EU Taxonomie.
Worden alleen nieuwe hypotheken van woningen beoordeeld in hoeverre deze voldoen aan de EU Taxonomie, of gaat het ook om de al afgesloten hypotheken?
Over zowel de bestaande als de nieuw te verstrekken hypotheken zal gerapporteerd moeten worden. De partij die de hypotheek op de balans heeft staan (banken of investeerders) zijn namelijk verplicht om de ‘Green Asset Ratio’ te rapporteren. Dit is het aandeel van de totale financiering dat voldoet aan de EU Taxonomie. Partijen die financiële fondsen onder Artikel 8 (een fonds met duurzame kenmerken) beheren, zijn verplicht om over de Green Asset Ratio te rapporteren.
De verwachting is dan ook dat op vrije korte termijn de EU Taxonomie onderdeel gaat uitmaken van het goedkeuringsproces van de hypotheekverstrekking. Daarnaast zal de markt waarschijnlijk af gaan dwingen dat partijen hun Green Asset Ratio gaan verhogen en er dus acties richting de bestaande consument ontwikkeld gaan worden om de bestaande hypotheeklening groen (volgens de EU Taxonomie) te morgen noemen.
Hoe toon je aan dat je voldoet aan de criteria. Wordt dit door een derde instantie gecontroleerd?
Indien de EU Taxonomie in een groene financiering (green bond) is opgenomen, dan is een derde verificatie vereist. Echter bij een ‘reguliere’ rapportage is een controle door een derde partij niet vereist.
Impact van de EU Taxonomie
Waar zit de kracht van de EU Taxonomie?
Als je voldoet aan de Taxonomie, krijg je makkelijker toegang tot gunstige financiering en belangrijker nog, de rapportages worden openbaar. Dus de media en je aandeelhouders, accountants en/of banken kunnen het zien; zij gaan vragen stellen over je investeringen. Een stap verder en ze stellen eisen aan het ‘groene gehalte’ van je investeringen.
Dat gaat werken, want nu zie je al dat heel veel bedrijven en organisaties serieus bezig zijn met hun MVO- of ESG-beleid. Bedrijven worden immers steeds vaker afgerekend op hoe verantwoord ze de dingen doen. Een groene investering heeft dus echt meer marktwaarde. Als je je zaken duurzaam op orde hebt, is dat een groot voordeel.
Inmiddels ontvangt DGBC ook signalen uit de markt dat al veel investeerders (verzekeraars en pensioenfondsen) alleen nog maar nieuwe beleggingen willen doen in lijn met de EU Taxonomy of in fondsen die volgens de SFDR tot artikel 8 (met duurzame kenmerken) of artikel 9 (duurzaam fonds) behoren.
En om dat te bereiken, moet je weer een behoorlijk aandeel EU Taxonomy aligned gebouwen hebben.
Hoe gaat DGBC de bouw- en vastgoedsector helpen?
Naast generieke eisen voor alle lidstaten worden in de EU Taxonomie ook eisen gesteld die vertaald moeten worden naar de nationale omstandigheden. Samen met partners maken we 2022 zo’n lokale vertaling; die kennis delen we breed in ons netwerk.
BREEAM-NL en de EU Taxonomie
Hoe is BREEAM aangesloten op de EU Taxonomie?
BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor het meten en beoordelen van de duurzaamheidsprestaties van gebouwen en gebieden. BREEAM-NL neemt naast ecologische aspecten, in tegenstelling tot de EU Taxonomie, ook sociale aspecten mee. Daarnaast gaan de inhoudelijke criteria over het algemeen verder dan de EU Taxonomie.
BREEAM-NL kan hierdoor helpen om aan te tonen dat de investering (gedeeltelijk) voldoet aan de EU Taxonomie. Uit een studie van diverse Green Building Councils blijkt dat projecten die een duurzaamheidscertificering hebben behaald eerder zullen voldoen aan de EU Taxonomie.
De nieuwste versie van BREEAM-NL In Use sluit aan bij de EU Taxonomy. De aansluiting bij deze gemeenschappelijke taal is door het gehele vernieuwde BREEAM-NL In-Use keurmerk heen verweven. Hierdoor helpt een certificering met BREEAM-NL In-Use om een investering als ‘duurzaam’ te duiden, in overeenstemming met de criteria van de EU Taxonomy.
Europese commissie