Hoe groen zijn jouw investeringen nu echt? Dat is de centrale vraag bij de zogenoemde EU Taxonomie die op 1 januari 2022 is ingegaan. Op deze pagina vind je informatie over dit classificatiesysteem, waaronder een uitgebreide FAQ.
In de andere tabjes hierboven gaan we verder in op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), geven we een overzicht van onze publicaties over deze onderwerpen en vind je een overzicht van de werkgroepleden EU Taxonomie.
Wat is de EU Taxonomie?
De EU Taxonomie bevat een classificatiesysteem waarmee investeerders en bedrijven kunnen aangeven welke investeringen wel en niet duurzaam zijnen op welke milieudoelen deze impact hebben. Partijen die (groene) financiële producten aanbieden, zoals banken en beleggers en grote bedrijven zijn verplicht te rapporteren welk aandeel van hun investeringen voldoen aan de EU Taxonomie. Aan de hand van de EU Taxonomie kunnen investeerders en financiers bewust kiezen om in ‘groene’ activiteiten te investeren. Hoe hangt de EU Taxonomie samen met de EU Green Deal?
De spelregels van de EU Taxonomie komen voort uit de Europese Green Deal, een omvangrijk pakket beleidsinitiatieven met als overkoepelende doel om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Hiermee wil Europa het eerste klimaatneutrale continent worden. Deze groene spelregels van de EU Taxonomie moeten stimuleren dat kapitaal naar werkelijk groene investeringen stroomt. Ook voorkomen ze indirect ‘greenwashing’, want Europa wil dat alle grotere financiële instellingen gaan rapporteren over het groene gehalte van hun investeringen.
Wat betekent dit voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector?
De inhoudelijke duurzaamheidscriteria waarop de EU Taxonomie toetst zijn Europees vastgelegd. Veel van deze criteria zijn multi-interpretabel of kunnen naar de lokale omstandigheden vertaald worden. DGBC heeft, in samenwerking met meer dan 30 marktpartijen, daarom een handreiking EU Taxonomie uitgebracht. Deze handreiking beschrijft hoe de eisen uit de EU Taxonomie in de context van de Nederlandse bouw- en vastgoedsector gelezen kunnen worden. Hiermee stimuleert DGBC een eenduidige interpretatie en toepassing van de EU Taxonomie.
Wat vindt DGBC van de EU Taxonomie?
DGBC ziet de EU Taxonomie als een goed middel om duurzaamheid in de financiële sector te verankeren. Het is een goede basis om verdere verduurzamingsmaatregelen te nemen, op weg naar bijvoorbeeld Paris Proof of een BREEAM-NL certificering. DGBC pleit, via de EU Taxonomie handreiking, voor een eenduidige interpretatie van de EU Taxonomie en deelt kennis en ervaring. DGBC organiseert hiervoor trainingen op het gebied van ESG-rapportages. Bekijk de DGBC-agenda voor het meest recente aanbod. Ook kijkt DGBC aandachtig naar de relatie tussen de EU Taxonomie en BREEAM-NL en sluit inhoudelijk aan waar nodig en mogelijk.
FAQ EU Taxonomie
Meer weten over EU Taxonomie, hoe je moeten rapporteren, de impact van de EU Taxonomie en hoe het samenhangt met BREEAM-NL? Bekijk hier de FAQ.