Impact EU-Taxonomy en de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)

Nieuwe, strikte wetgeving vanuit de Europese Unie dwingt beleggers tot volledige transparantie over de duurzaamheid van hun vastgoedfondsen. Colliers sprak vijftien vastgoedbeleggers over de impact van de EU-Taxonomy en de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) op hun strategie. Deze groep vertegenwoordigt 58 miljard euro aan Nederlands vastgoed oftewel bijna 39% van deze fondsen.

Hoewel beleggers vragen hebben over de uitvoering van de wet, is het hen duidelijk dat ze in actie moeten komen. De invoering van SFDR betekent meer transparantie en eist van beleggers dat ze kleur bekennen. Grijs wanneer ze geen rekening houden met duurzaamheid, lichtgroen wanneer ze hier aandacht voor hebben en donkergroen wanneer ze hier echt impact mee willen maken. Partijen die de lat hoog leggen en kiezen voor een groene classificatie, kunnen rekenen op veel meer interesse van beleggers.
Veel van hen kopen straks alleen nog gebouwen die 'Taxonomy-aligned' zijn. Hierdoor worden nieuwbouw en gerenoveerde gebouwen steeds populairder. Andersom geldt dat vastgoed dat niet aan dit criterium voldoet steeds minder kopers trekt.
 
De Europese Commissie heeft met de nieuwe wetgeving een slimme zet gedaan. Nu moet je een ambitie echt gaan verantwoorden. Deze opzet beloont voorlopers en stimuleert achterblijvers om nu actie te ondernemen. En daarmee bereikt de EU precies wat ze wil.

Bekijk het rapport hier.

DGBC-partners

Colliers

Gerelateerd

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG