‘Een groene leider moet buiten de lijntjes durven te kleuren’

‘Duurzaamheid tastbaar maken en de massa inspireren. En daarbovenop: een groene leider moet buiten de lijntjes durven te kleuren’, dat zijn samengevat de eigenschappen die een groene leider moet hebben volgens de organisatoren van de leiderschapstafels. Voorbeelden van dergelijke lef is iemand die durft met concurrenten samen te werken en heilige huisjes omverwerpt. Dat bleek tijdens de slotsessie die DGBC samen met PROVADA, en PropertyNL in het kader van de Green Leader Award organiseerden. 

Leiderschapstafels

De beoordelingscriteria voor de Award werden dit jaar bepaald aan zogenaamde leiderschapstafels. AM, Bouwinvest, Innax, Signify en Vattenfall namen ieder een tafel op PROVADA voor hun rekening. Aan de vijf verschillende tafels spraken kopstukken uit de markt met elkaar over de eigenschappen van groen leiderschap. Tijdens de slotsessie presenteerden de gespreksleiders de uitkomsten van de gesprekken van de tafels. Daarmee gaven zij antwoord op de vraag welke eigenschappen een groene leider heeft, zodat de jury van de Green Leader Award die input mee kan nemen tijdens de jurering voor de award. Lees hieronder verslagen van de tafels.

Over eigen schaduw heen stappen

De jury had direct een helder beeld van de eisen die aan een groene leider worden gesteld. Rob van Hattum (programmamaker VPRO en CTO Nemo): “Een leider moet niet alleen over eigen schaduw zelf heen durven stappen. Als leider moet je durven te pleiten voor strengere regels, niet voor ruimere mogelijkheden om door te gaan waar je mee bezig bent.” Mede-jurylid en huidige Green Leader Anneke de Vries (Senior Vice President onroerend goed, bouw en franchise van Albert Heijn) vult aan: “Een leider moet ook anderen helpen over hun schaduw te stappen.”

Green Leader Award

DGBC, PROVADA en PropertyNL organiseren dit jaar voor de vierde keer de Green Leader Award. Deze award wordt in september tijdens het Green Leader Gala op 26 september uitgereikt aan de leider in de bouw- en vastgoedsector (of daaraan gerelateerd) die een fundamentele bijdrage levert aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Klik hier voor meer informatie over de award.

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’