All-in huren bereikbaar maken, vraagt ook om leiderschap

Van ‘een leider moet ballen tonen’ tot ‘transitiekunde beheersen en kleine stappen nemen’. De meningen over welk leiderschap er nodig is om de energietransitie van kantoren te versnellen, waren dinsdag op de PROVADA verdeeld tijdens het gesprek aan één van de leiderschapstafels. In een interessant, pittig en enthousiast panelgesprek bespraken Bas Jochims van Bouwinvest, Herman Knevel van ISS, Bernd Stahli van NSI, Ilja Werkhoven van NEVAP en Jeroen Heunen van CREME Nederland en PwC onder leiding van Bernardo Korenberg (Bouwinvest) of all-in huren de oplossing is en daarmee de transitie te versnellen is.

Bouwinvest is een van de Paris Proof partners van Dutch Green Building Council en een van de vijf organisatoren van de leiderschapstafels op PROVADA 2019. Deze tafels leveren tevens input voor de beoordelingscritieria van de Green Leader Award die in september wordt uitgereikt. De perfect voorbereide Korenberg regisseerde het panelgesprek goed, mede doordat de panelleden elkaar meer dan genoeg te vertellen hadden. Want is een all-in prijs bij huur nu wel of niet een oplossing om de verduurzaming te versnellen? De voors en tegens rolden al snel over de tafel, maar niet in een discussie. De panelleden zochten juist naar overeenkomsten, bedachten proposities en deden elkaar zelfs voorstellen.

Leiderschap

All-in huren is een huurcontract waarbij alle kosten op een factuur staan. Denk daarbij aan huur-, energie- en servicekosten. Om dat te mogelijk te maken is er nog veel werk te verzetten. Toch worden de eerste stappen daartoe al gezet, vertelt Bernd Stahli over het HNK-concept van NSI: “Bij HNK passen we het zelfs al toe. Met flexibele huurders gaat het goed.” Verder aftastend op zoek naar de mogelijkheden van all-in huren ziet Heumers overeenkomsten met het concept van hotels. “Daar betaal je natuurlijk ook gewoon één prijs voor je kamer. En je weet dat je bij een vijfsterrenhotel meer betaalt en meer mag verwachten.”

Klanten

Hoewel de panelleden het erover eens zijn dat all-in huren mogelijk is, en zonodig vandaag al, moet de klant dat wel willen. Er is echter nog een gebrek aan commitment vanuit de markt. Ook hier is weer sterk leiderschap nodig. Opnieuw is het Heumers die het woord neemt: “Als je weet welke stappen je moet nemen om Paris Proof te worden, dan moet je dat duidelijk communiceren. Zo toon je de gebruiker onderbouwing en begrip van de all-in huurprijs.” Bas Jochims sluit daarop aan: “Een all-in huurprijs wordt nu nog niet gewaardeerd, maar het kan zelfs voordeliger uitpakken voor de gebruiker.”

Echt versnellen

Om de komende jaren de verduurzaming echt te versnellen, zijn er voldoende ideeën. “We hebben veel goede voorbeelden nodig”, zegt Stahli. Werkhoven vult aan: “Portefeuille durven te verkleinen is ook verduurzamen.” Knevel is het daarmee eens: “Het terugbrengen van leegstand is ook verduurzaming.” Maar hij ziet ook aanknopingspunten in de voorbeelden: “Een coalition of leaders moeten we samenstellen, ze zijn er namelijk wel.” Daarna komen nog eigenschappen op tafel zoals ‘durven experimenteren’, ‘het lef om over gezeik heen te stappen’ en een belangrijk punt: ‘verduurzaming moet meegenomen worden in de waardering van gebouwen, in de taxaties’.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen