Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Steeds meer duurzaamheidsrapportages vragen naar het werkelijk energiegebruik en de daaraan gekoppelde CO₂-emissie. Om bedrijven te helpen inzicht te krijgen in de data rondom hun energiegebruik heeft Dutch Green Building Council (DGBC) de gids Sturen op werkelijk energiegebruik gemaakt.

Download de Whitepaper  - Sturen op werkelijk energiegebruik


In steeds meer duurzaamheidsrapportages wordt naar het werkelijk energiegebruik en de daaraan gekoppelde CO₂-emissies gevraagd. Voor het behalen van de klimaatdoelen heb je namelijk meer aan het werkelijk energiegebruik dan aan een energielabel dat alleen de energieprestatie in theorie aangeeft. Denk aan een gebouw met een energielabel A++ waar de ramen en deuren altijd openstaan. Gemiddeld scheelt dit naar schatting zo’n dertig procent.

Toewerken naar één systeem

Door het toenemend belang van het werkelijk energiegebruik zijn er gelukkig steeds meer wegen om de data te verkrijgen. Maar waar vind je alle data om inzicht te krijgen in het werkelijk energiegebruik van een gebouw? In sommige gevallen is dat lastig. In de gids Sturen op werkelijk energiegebruik laat DGBC zien hoe je alle informatie over het energiegebruik kunt ophalen. 

DGBC pleit ervoor dat er uiteindelijk één systeem komt waarin iedereen bij zijn energiedata kan. Omdat zo'n systeem er op dit moment nog niet is, hebben we deze gids geschreven. Hiermee kunnen bedrijven voorlopig aan de slag. 

Inzicht in data

Hoe kom ik aan data van energiegebruik? Hoe hoog mag mijn energiegebruik zijn? En wie kan mij helpen? De gids Sturen op werkelijk energiegebruik geeft antwoord op al deze vragen en biedt inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van beschikbaarheid en nut van data voor het werkelijk energiegebruik.

Ook helpt de gids je op weg bij het bepalen van en het sturen op werkelijk energiegebruik in samenwerking met een huurder of verhuurder, het energie- of meetbedrijf en adviesbureaus.  

Daling energiegebruik met twee derde

Om de Parijse klimaatdoelen te behalen heeft DGBC becijferd dat het energiegebruik van gebouwen twee derde zou moeten dalen ten opzichte van het referentiegebruik uit 2013. Dat hebben we het Paris Proof-niveau genoemd. Voor kantoren bedraagt dit 70 kWh/m2.

Download de Whitepaper  - Sturen op werkelijk energiegebruik

Gerelateerd

Upcycling beton

Dura Vermeer en C2CA verminderen CO2-uitstoot beton door upcycling van betonpuin

Marit Bouwmeester geeft startschot voor Green Buildings Regatta 2024

Winnaars Green Buildings Regatta 2024 bekend: Sodexo wint spectaculaire zeildag in Enkhuizen

Projectteams voor praktijktoets MPG gezocht

Projectteams voor praktijktoets MPG gezocht