Gebouw Hive van Unilever krijgt BREEAM-NL score Outstanding

Het Unilever Foods Innovation Centre Hive op Wageningen Campus heeft een BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie oplevercertificaat ontvangen met de score Outstanding. Het gebouw is energieneutraal, draagt bij aan betere gezondheid, is flexibel en gebouwd met circulaire materialen tot en met het interieur. 

In het pand werken ruim 500 medewerkers aan gezonde en duurzame voedinginnovaties en daarom wilde opdrachtgever Unilever ook een bijpassend duurzaam gebouw. In Hive zitten kantoren, laboratoria, testkeukens en een mini-fabriek voor het ontwikkelen en testen van nieuwe producten. Koning Willem-Alexander opende het pand in 2019

“Ze hebben een hogere score gehaald bij oplevering dan bij het ontwerpcertificaat, mede omdat er een innovatiepunt was bijgekomen. Een aantal innovaties is zo nieuw dat ze nog niet eens in onze BREEAM-NL richtlijn stonden", zegt Martine Pijl van DGBC. Dat geldt bijvoorbeeld voor de circulaire daktuin. 

Eigen energie

Het gebouw wekt de eigen energie op en het energieverlies is tot een minimum beperkt. Een warmte-koudeopslag, 1.500 in glas ingebouwde zonnepanelen en natuurlijke klimaatbeheersing zorgen hiervoor. Het ventilatiesysteem verbetert de luchtkwaliteit. Het ontwerp van het gebouw zorgt voor voldoende daglicht en moedigt mensen aan elkaar op te zoeken. 

Daarnaast is het gebouw vervaardigd uit circulaire materialen en er is ook gekeken naar een manier om zo min mogelijk materiaal te gebruiken. Zo’n 95 procent van het interieur bestaat uit hergebruikte delen tot het interieur aan toe. Al het hout in het gebouw heeft het FSC-keurmerk. En de ruimtes in het gebouw zijn voor het grootste deel aanpasbaar zonder extra werk aan koeling, verwarming of ventilatie. De bouwelementen zijn bovendien ontworpen voor hergebruik in andere panden als ze niet meer nodig zijn. 

Letterlijk vorm geven aan duurzaamheidsdoelen

Unilever wilde met het gebouw letterlijk vorm geven aan de duurzaamheidsdoelen, waarden en standaarden van het bedrijf op het gebied om zo een positieve bijdrage te leveren aan de wereldwijde voedselketen. 

Het pand kreeg in 2019 voor de BREEAM-NL score Outstanding in de ontwerpfase twee BREEAM-NL Awards: eentje in de categorie Commercial Building Design Stage en de andere in Global Public. Bekijk de projectenpagina van Hive met filmpjes bij de oplevering in 2019

SDG's

Logo voor Industrie, innovatie en infrastructuurIndustrie, innovatie en infrastructuur | Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen

Gerelateerd

Wethouder Zeegers Rotterdam: ‘Vaart zetten achter duurzaam bouwen’

Schiehaven Noord in Rotterdam wordt eerste Paris Proof-tuin

Wat is BREEAM-NL en hoe werkt de certificeringsmethode? Leer alles tijdens onze trainingen!

Wat is BREEAM-NL en hoe werkt de certificeringsmethode? Leer alles tijdens onze trainingen!

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak