Werkconferentie: Naar een Paris Proof gebouwde omgeving

Deze bijeenkomst heeft reeds plaatsgevonden.

Om de doelstellingen van het ‘Parijse’ Klimaatakkoord te halen, moeten we de gebouwde omgeving sneller en grondiger verduurzamen. DGBC heeft zich als doel gesteld een bijdrage te leveren aan het ‘Paris Proof’ maken van de gebouwde omgeving. Hiertoe ontwikkelen we een plan in samenwerking met onze participanten, kennispartijen en de overheid: het Deltaplan Duurzame Renovatie.

Waar hebben we het over als gebouw voldoet aan de Parijse klimaatdoelstellingen? Wanneer is een gebouw Paris Proof? Hoe gaan we die Paris Proof Gebouwen realiseren? Welke voorbeelden zijn er al? Tijdens de werkconferentie Naar een Paris Proof Gebouwde omgeving hoor je de laatste inzichten uit de werkgroepen en gaan we met elkaar in gesprek over wat er nodig is om tot een versnelling te komen.

Deltaplan Duurzame Renovatie

Op basis van de daadwerkelijke opgave en cijfers worden er in diverse werkgroepen routekaarten per gebouwtype ontwikkeld. De routekaarten brengen concreet in beeld hoe wij de bestaande bouw kunnen verduurzamen, en wat de diverse ’spelers’ waaronder financiers, gemeenten, eigenaren, huurders en toeleveranciers hierin zouden moeten doen.  

Sinds de de presentatie van het Deltaplan zijn vijf werkgroepen aan de slag: 

  • Voorzitter werkgroep Retail
  • Voorzitter werkgroep Kantoren
  • Voorzitter werkgroep Scholen
  • Voorzitter werkgroep Zorg
  • Voorzitter werkgroep Logistiek

Lees meer op www.deltaplanduurzamerenovatie.nl

Werkconferentie 

Tijdens de werkconferentie krijg je de laatste inzichten uit de werkgroepen en gaan we met elkaar in gesprek over wat er nodig is om tot een versnelling te komen. We gaan proefdraaien met de Paris Proof ambitie. Hoe snel kan die worden gerealiseerd?

Transparantie over ons daadwerkelijk energieverbruik is een voorwaarde om verder te komen met onze gebouwde omgeving. Tijdens de conferentie willen we het verbruik van de gebouwen van de deelnemers spiegelen aan de ambities die in de verschillende werkgroepen van het Deltaplan Duurzame Renovatie zijn geformuleerd.
Daarnaast zal Diederik Samsom voorzitter van de klimaattafel gebouwde omgeving een bijdrage leveren aan de bijeenkomst.

Exclusief en kosteloos

Deelname aan een DGBC-werkconferentie is geheel kosteloos. 

Informatie?

Wil je op de hoogte gehouden worden van de inhoud van de conferentie of meer informatie? Stuur dan een e-mail naar events@dgbc.nl.

Diederik Samsom is een Nederlands politicus. Hij was kortstondig directeur van groenestroomleverancier Echte Energie, totdat hij bij de verkiezingen 2003 in de Tweede Kamer werd gekozen, namens de Partij van de Arbeid. Van februari 2012 tot december 2016 was hij politiek leider van de PvdA en fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Samsom was enkele jaren actief als campagneleider en activist bij milieuorganisatie Greenpeace. Momenteel is Diederik Samsom voorzitter van de Klimaattafels voor de bebouwde omgeving. Daar wordt bepaald hoe Nederlandse huishoudens de komende jaren los kunnen komen van het aardgas. Via verwarming door warmtenetten of elektrische warmtepompen kan zo een bijdrage aan het terugdringen van de broeikasgassen worden geleverd. 

Bas van Holten is CEO bij Merin. Hij studeerde bedrijfskunde in Rotterdam voor hij Vastgoedkunde in Amsterdam ging doen. Tijdens een zeilrace op de Noordzee kwam hij in contact met Thom Dijksman van Jones Lang Wootton, waar hij niet veel later bij het Rotterdamse kantoor zou gaan werken. In 2003 stapte Van Holten over naar ontwikkelaar OVG, waar hij mede-eigenaar werd. Inmiddels is Bas van Holten CEO bij Merin, Merin verhuurt kantoor- en bedrijfsruimte in ruim 100 eigen gebouwen in heel Nederland.

Jaap Dijkgraaf is al jaren verbonden aan DWA, waarvan de laatste tien jaren als partner en algemeen directeur. Hij is opgeleid als werktuigbouwkundige en heeft zich vervolgens gespecialiseerd in de installatietechniek. Zijn interesse ligt o.a. bij het vergroten van de sociale innovatie en slagkracht van organisaties. Om dit te benadrukken heeft hij een opleiding sociale wetenschappen gedaan met als specialisatie talent- en organisatieontwikkeling. Hij sloot deze studie af met een scriptie die twee prikkelende stellingen bevat: ‘Organisaties hebben dezelfde illusie als de klassieke schilderkunst’ en ‘Ecologie van het organiseren noodzaakt tot organisch leiderschap’. De missie van Jaap is ‘het vergroten van de veerkracht en efficiëntie van onze leefomgeving’. Momenteel houdt Jaap Dijkgraaf zich intensief bezig met gezonde gebouwen en digitalisering van het gebouwontwerp, waarbij moderne simulatietools en Machine learning worden ingezet.

Boris Hocks is oprichtend partner van Posad Spatial Strategies. Hij studeerde met een eervolle vermelding af aan de faculteit Urbanism van de Technische Universiteit van Delft en ontving tevens een eervolle vermelding voor zijn afstudeerproject in de Archiprix 2006. Boris Hocks is een regionaal ontwerper die zich bewust is van de verschillen en relaties tussen de verschillende schaalniveaus. Specifiek richt hij zich op regionaal ontwerp en ruimtelijke strategieën. Het zoeken naar de combinaties van waterbouw, stedelijke- en landschappelijke ontwikkeling. De economische, ecologische en ruimtelijke opgaven van gebieden vragen om een integrale oplossing. Deze oplossingen zoekt hij in de ‘ruimtelijke strategieën’ ontwerpend onderzoek met een hoge mate van flexibiliteit en oplossingsgerichtheid.

Datum

donderdag, 21 juni, 2018
van 13:30 tot 18:00 uur

Locatie

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV, Den Haag