Urban Future 2024

Van 5 tot en met 7 juni vindt Urban Future 2024 plaats in Ahoy Rotterdam. 2.500 bezoekers van over de hele wereld komen hier samen voor drie conferentiedagen vol urban inspiratie. DGBC is als partner betrokken bij het programma. Op beide dagen zal een van onze experts deelnemen aan een sessie.  

Urban Future is een conferentie en festival ineen. Dit is Europa’s meest inspirerende evenement voor iedereen die werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling. Of het nu gaat om burgemeesters, architecten, mobiliteitsexperts, stedenbouwkundigen, wetenschappers, duurzaamheidsmanagers, medewerkers van start-ups, milieuactivisten, innovatie-experts of anderen. Wat hen verenigt is hun passie voor betere steden.

Het programma

Met een line-up van ongeveer 200 sprekers, 60 sessies, 35 excursies en 20 side-evenementen is Urban Future 2024 in staat om een compleet plaatje van groene, sociale en digitale elementen binnen stedelijke landschappen te geven. De conferentie is opgebouwd rond vijf thema's: klimaatadaptatie, het bouwen van duurzame steden, sociale aspecten van transformatie, leiderschap en skills voor stadsveranderaars. DGBC doet mee aan twee panels tijdens de onderstaanden sessies:

5 juni | 11.00 – 12.30 | Als klimaatverandering toeslaat – Omgaan met klimaatrisico's in de gebouwde omgeving 
Jan Kadijk (manager Kennis en Innovatie DGBC)

Stel je voor dat je straat onder water komt te staan tijdens een gigantische onweersbui. Je maakt je zorgen, maar gelukkig is er geen fysieke schade aangericht. Wat je op zo’n moment niet merkt, zijn de indirecte gevolgen van de gebeurtenis. Overstromingsgegevens vormen de basis voor een klimaatrisicokaart, waarop beleggers hun beslissingen baseren. Geplande investeringen in jouw buurt kunnen worden ingetrokken, de huurprijzen kunnen dalen – en ver ook! Dit is niet langer slechts een scenario. In steden over de hele wereld gaat de rottende fundering van steden gepaard met enorme sociale, financiële en politieke kosten. Laten we dan in ieder geval op de hoogte blijven.

Neem deel aan deze sessie en ontdek wie wat moet doen om het roer om te gooien. Bespreek de verantwoordelijkheden van belanghebbenden, begrijp hun motivaties en definieer je eigen rol in een broodnodige samenwerking.

6 juni | 09.00 – 10.30 | Routekaart naar circulariteit – Het realiseren van markttransformatie in de gebouwde omgeving
Laetitia Nossek (programmamanager Whole Life Carbon/Building Life, DGBC)

Als je verder kijkt dan je eigen sector, is het vrij duidelijk wat we nodig hebben om te slagen: samenwerking, samenwerking en nog eens samenwerking. Er zijn mondiale doelen die we moeten halen (denk aan het op Parijs gerichte decarbonisatie). Maar hoe brengen we deze doelen van wereldniveau naar nationaal niveau? En hoe leidt dit uiteindelijk tot lokale actie? Routekaarten voor een CO2-arme economie zijn een uitstekend hulpmiddel om abstracte doelen tastbaar – en dus haalbaar – te maken. Gelukkig hebben tenminste elf Europese landen nu duidelijke plannen. Uiteindelijk gaat het allemaal om het veranderen van het ‘economische’ deel van de circulaire economie – en hoe samenwerking ons daar kan brengen. Welke hefbomen hebben steden in handen om hun emissiebeperkende maatregelen op één lijn te brengen? Hoe kunnen individuele spelers in de waardeketen van elkaar profiteren? Wat kunnen economische prikkels bewerkstelligen, en wat kan regelgeving betekenen?

Wie doen er mee?

Internationale stadsveranderaars uit allerlei vakgebieden vertellen over de hoogte- en dieptepunten van het realiseren van projecten. Denk daarbij aan de Barcelona Superblocks of de vergroening van de Champs-Elysées. Tijdens Urban Future ontmoeten specialisten uit de stedenbouw, architectuur, mobiliteit, energie, vastgoed en bouw ontmoeten elkaar zonder barrières, ongeacht organisatievorm of hiërarchie.

Tot nu toe hebben burgemeesters en gemeenteambtenaren uit 60 steden zich aangemeld voor deelname aan Urban Future 2024. Enkele daarvan zijn: Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Dublin, Düsseldorf, Helsingborg, Leicester, Lissabon, Napoli, Parijs, Wenen en Warschau.

Een greep uit de sprekers tijdens #UF24:

  • Ahmed Aboutaleb: burgemeester Rotterdam
  • Christophe Najdovski: vice-burgemeester van Parijs, Revegetatie, Groene Ruimten, Biodiversiteit en dierenconditie. Voorzitter Parijse stadsplanning
  • Derk Loorbach: directeur DRIFT, Rotterdam
  • Eleanor Sharpe: hoofd afdeling Planning en Ontwikkeling, stad Philadelphia 
  • Elena Domshoofd van +EARTH+, cleaning Soils & CO2 with Nature, duurzaamheidsspreker en kunstenaar. Geboren in het poolgebied en op een missie om het te beschermen.
  • Janet Sanz: voormalig loco-burgemeester voor stedenbouw, ecologie en mobiliteit en nu vice-voorzitter van Klimaatactie en Strategische Planning, Barcelonarmer
  • Lykke Leonardsenhoofd programma voor veerkrachtige en duurzame stadsoplossingen Kopenhagen
  • Rutger Bregmanauteur van de beststellers Gratis geld voor iedereen en De meeste mensen deugen
  • Safaa Chafari: genderconsulent bij Urban Inclusion, werkend aan meer inclusieve, eerlijkere, veiligere en welvarendere steden
  • Susan Leadbetter: hoofdconsulent of “The Gender Equality Maker” bij WSP, Londen
  • Vojtech VosickyLinkedIn Top Green Voice, circulair econoom, helpt organisaties circulair te worden
  • Xavier Matilla Ayala: voormalig hoofdarchitect van Barcelona, projectleider Superblocks

De sprekers, sessies, excursies en side-events zullen de conferentieweek tot de nok vullen met inhoud, allemaal met één doel: stedelijke verandering teweegbrengen.