>

WGBC zet wereldwijd in op CO₂-neutrale gebouwde omgeving

45 organisaties, 28 steden en zes regiobesturen uit de hele wereld hebben begin december het wereldwijde Net Zero Carbon Building Commitment van de World Green Building Council (WGBC) ondertekend. Daarmee conformeren zij zich aan het doel om in 2030 al hun eigen gebouwen CO2-neutraal te hebben en voor datzelfde doel in 2050 wereldwijd te pleiten. Van die organisaties zijn er drie ook participant van DGBC: Signify, Kingspan en Deerns.

Advancing Net Zero zegt: in 2050 functioneren alle gebouwen CO2-neutraal en vanaf 2030 zijn alle nieuwbouwgebouwen CO2-neutraal. Niet alleen in Nederland of Europa, maar wereldwijd. Dat is de ambitieuze doelstelling van het Advancing Net Zero-project van de World Green Building Council (WGBC). Onder de vlag van de World Green Building Council werken 24 GBC's aan het Advancing Net Zero project. Het doel van het project is om de transitie naar een CO2-neutrale gebouwde omgeving te versnellen. DGBC is lid van de WGBC en steunt het Advancing Net Zero-project terwijl andersom het Paris Proof-plan van DGBC als inspiratie heeft gediend.

Groene koplopers

Overigens werd het evenement waar de commitment werd ondertekend ondersteunt door nog meer groene koplopers die participant zijn van DGBC: Redevco Foundation, ASSA ABLOY, BAM, Knauf Insulation en Saint Gobain.  Hein Wegdam, van Paris Proof-partner ING REF, gaf een presentatie in Brussel over het Paris Proof-plan (zie foto boven).

Green Deal

Vlak na de ondertekening van de commitment kwam de Green Deal Europe in het nieuws. Het plan van de Eurocommissaris voor Klimaat en eerste vice-Commissievoorzitter Frans Timmermans toont veel overeenkomsten met de commitment van de WGBC. Sterker nog: Timmermans zijn plannen worden in Nederland al uitgevoerd en de WGBC zet het nu wereldwijd in gang. Met het Klimaatakkoord is Nederland één van de voorlopers in Europa, terwijl het Paris Proof-plan van DGBC Europees én wereldwijd wordt geadopteerd en gekopieerd.

Gerelateerd

Contractvormen installatiebranche zijn veelal circulair, de invulling alleen nog niet

Contractvormen installatiebranche zijn veelal circulair, de invulling alleen nog niet

Eerste partijen nemen WEii-certificaten in ontvangst

Eerste partijen nemen WEii-certificaten in ontvangst

114 ondertekenaars voor het Paris Proof Commitment

114 ondertekenaars voor het Paris Proof Commitment