Subsidie voor maatschappelijk vastgoed vanaf juni beschikbaar

DUMAVA 2024, de subsidie voor maatschappelijk vastgoed, opent op 3 juni. Vanaf dat moment kunnen eigenaren van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, overheidsgebouwen, culturele gebouwen, zorginstellingen en Rijksmonumenten subsidie aanvragen voor hun gebouw.  

De subsidieregeling DUMAVA vergoedt een deel van de advies- en aanschafkosten van energiebesparende maatregelen voor maatschappelijk vastgoed. Gebouweigenaren kunnen de subsidie aanvragen voor de projectkosten van één tot maximaal drie verduurzamingsmaatregelen of voor integrale verduurzaming, binnen bestaand maatschappelijk vastgoed. 

237,5 miljoen euro 

De subsidie bedraagt 20 tot 40 procent van de kosten van de subsidiabele investeringen. In aanvulling hierop bedraagt de subsidie voor verduurzamings- en energieadvies en certificeringskosten voor een energielabel 50 procent van de kosten. 
 
Dit jaar is er 237,5 miljoen euro beschikbaar. Er kan zelfs nog 150 miljoen euro extra bijkomen als het demissionaire kabinet dat eind april besluit. 

De belangrijkste voorwaarden 

Om de subsidie aan te vragen moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden: 

  • De subsidieaanvraag kan uitsluitend worden gedaan op basis van een vooraf opgesteld energieadvies;
  • De werkzaamheden mogen pas starten na het moment van indienen van de subsidieaanvraag. En ook mag er voor dat moment nog geen opdracht zijn gegeven aan een aannemer of installateur;
  • De subsidie is bedoeld voor bestaand maatschappelijk vastgoed. Het gebouw is ten minste 10 jaar oud, ofwel opgeleverd in 2012 of eerder. Wanneer het gebouw is opgeleverd na 2012 is er alleen subsidie beschikbaar als de investeringen leiden tot het verduurzamen van de warmtevoorziening ter vervanging van de gasaansluiting. 

Lees meer over de regeling 

Meer regelingen vind je in de onlangs geactualiseerde DGBC-paper over subsidies en fiscale regelingen voor duurzaam bouwen.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'