ROCKWOOL producten zijn van nature circulair!

“Als we ‘lineair’ doorgaan, zullen onze kinderen opgezadeld zitten met problemen die wij hadden kunnen voorkomen. Circulariteit verdient daarom topprioriteit!” Hans Spronken, Environmental, Health and Safety Manager bij ROCKWOOL, benadrukt nog maar eens waarom de circulaire economie een must is. “Wij zien in de markt dat de vraag naar circulaire producten enorm toeneemt. Klanten willen steeds meer producten die onuitputtelijk zijn, een bewezen lange levensduur hebben en lage milieubelasting kennen.”

Hoe nemen jullie klanten mee op het gebied van circulariteit?

“We merken dat circulariteit nog een ongrijpbaar thema is. Het ontbreekt nog aan heldere handvatten om circulariteit concreet te maken. Daar zullen de komende jaren nog stappen gezet moeten worden. Bij ROCKWOOL maken we gebruik van het zogenaamde 10R model. Dit model zorgt voor een brede en integrale benadering van circulariteit. Het begint bij ‘1-Refuse - het voorkomen van onnodig gebruik van grondstoffen’ en het laatste niveau is ‘10-Recover – energie uit verbranding’. Door deze verschillende niveaus te introduceren, wordt ook duidelijk welk niveau de meeste impact heeft op de circulaire economie. We bespreken met onze klanten aan de hand van het 10R model hoe we met elkaar circulair bouwen een mooie impuls kunnen geven. Samenwerking is hiervoor cruciaal.”

Welke rol kunnen jullie spelen op weg naar een circulaire economie?

“In Nederland moet de komende zes jaar er jaarlijks gemiddeld 75.000 woningen gebouwd worden. Daarnaast moeten er 30 jaar lang 1.000 bestaande woningen per dag verduurzaamd worden om in 2050 energieneutraal te zijn. Dit moet circulair gebeuren, gewoon in één keer goed! Daarbij moeten we niet vergeten waar we het eigenlijk voor doen: het realiseren van een veilige, comfortabele en gezonde leefomgeving. ROCKWOOL-producten zijn van nature circulair. Steenwol wordt gemaakt uit voornamelijk het onuitputtelijke basalt en gerecycled steenwolafval. Steenwolproducten kennen daarnaast een zeer lange levensduur, hebben een lage milieubelasting, zijn gemakkelijk te demonteren, kunnen worden hergebruikt en zijn volledig te recyclen. Sterker nog, steenwol kan keer op keer gerecycleerd worden zonder dat de kwaliteit verslechtert.”

Heb je een concreet voorbeeld waarin jullie bijdragen aan de circulaire economie?

“Voor woningcorporatie Elkien heeft ROCKWOOL in Leeuwarden 14 nul-op-de-meter-woningen gerealiseerd in Rockzero Bouwsystemen. Dit zijn dragende bouwsystemen waarvan de wanden volledig uit steenwol bestaan. Hiermee biedt ROCKWOOL duurzame isolatie in combinatie met een buitengewone constructieve draagkracht, uitstekende thermische prestaties, die gedurende de hele levensduur behouden blijven alsmede een hoge mate van comfort. De bouwsystemen zijn ook ontworpen met het oog op eenvoudige montage én demontage.

 

Dit artikel is ook verschenen in het magazine Toekomstbouwers

 

DGBC-partners

ROCKWOOL

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'