Lees de column van Future Leader Peter Verhaar: Kiezen voor duurzaamheid

De deelnemers van het Future Leaders Program 2019/2020 hebben als afsluiting van het programma ieder een column geschreven. In deze columns gaan de deelnemers in op ambitie, leiderschap en reflectie op eigen onderliggende waarden. Een driekoppige jury (Niek de Vries, Annemarie van Doorn en Jan Kadijk) heeft een top drie columns gekozen die we graag met onze achterban delen. Lees hieronder de column van Future Leader Peter Verhaar.

Door: Peter Verhaar, Senior Project Engineer bij Deerns Groep b.v.

Kiezen voor duurzaamheid

Een glimmend zwarte bak, volledig elektrisch en accelereert in recordtijden. Mijn buurman is er maar wat trots op. Op mijn vraag wat hem heeft doen besluiten voor deze nieuwe bolide te kiezen, krijg ik het simpele antwoord: Tsja, 4% bijtelling. Je bent gek als je het niet doet, een dief van je eigen portemonnee.

De elektrische auto wordt gezien als een opmaat richting duurzame mobiliteit, en als een fundamenteel onderdeel van de energietransitie. We zien ze dan ook meer en meer verschijnen. Echter op de vraag wat iemand doet besluiten elektrisch te gaan rijden, betreft het antwoord over het algemeen de portemonnee. Het is precies die redenering die ik naar mijn idee nog te vaak tegenkom.

Wij zijn fantastisch in staat om de meest mooie gebouwen te realiseren, maar ik zie nog steeds dat er concessies worden gedaan ten aanzien van duurzaamheid en energiezuinigheid. Als de meerinvestering niet in 5 tot 10 jaar wordt terugverdiend, dan doen we het vaak niet. Ogenschijnlijk ligt hier vaak de lat. Ik zou zo graag zien dat dit anders wordt.

Deelnemen aan het FLP programma heeft mij geïnspireerd om hier werk van te maken. Ik zoek inmiddels dan ook actief naar stimulansen om deze gedachten op te rekken. Probeer de lat te verhogen. De volgende generaties liggen immers verder dan 10 jaar bij ons vandaan, en moeten dit soort meerinvesteringen gewoon waard zijn.

Dat vergt goede gesprekken waarin we onze gedachten oprekken. Bewust de uitdaging zoeken en naar het grotere geheel kijken. Dat kan wat mij betreft het beste aan tafel, face to face. Laten we elkaar daarvoor opzoeken, en dat gesprek voeren (zodra het weer kan). Met de trein, de fiets of eventueel de auto. Een blauwe zonder bijtelling in mijn geval.

​​​​​​​

Deze column is geschreven door een deelnemer van het Future Leaders Program. In dit leiderschapsprogramma ontvangen young professionals nieuwe kennis en inzichten, coaching op gedrag en competenties, verbinding met bestaande leiders en generatiegenoten en opdrachten om ambities te concretiseren. 

Lijkt dit programma iets voor jou of ken jij een young professional waarop het programma goed aansluit? Lees dan hier meer over het Future Leaders Program 2021

Gerelateerd

48 overheden en marktpartijen sluiten zich aan bij City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen

48 overheden en marktpartijen sluiten zich aan bij City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen

Op naar 2050: iedereen kan bijdragen aan Advancing Net Zero

Op naar 2050: iedereen kan bijdragen aan Advancing Net Zero

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater