INNAX stevent af op Paris Proof en ziet sleutel in data

“Er zijn recentelijk 410 zonnepanelen op het dak van ons kantoor in Veenendaal geïnstalleerd”, vertelt Jörgen Waagenaar van INNAX trots, “dat heeft geleid tot een daling van ons energieverbruik van 133 kWh naar 111 kWh per vierkante meter.” Daarmee is de norm van Paris Proof van 50 kWh weer een stap dichterbij, het doel dat voor 2040 gesteld is.

Waagenaar vertelt dat INNAX de eigen kantoren zo snel mogelijk Paris Proof wil maken, maar is voor het pand in Veenendaal wel afhankelijk van de overige huurders en de eigenaar. Om dit doel te behalen moet er veel afgestemd én inzichtelijk gemaakt worden. “Wie investeert? Wat betekent dit voor de waarde van het pand? Voor de huur?” Er zijn meerdere belangen, dus het helpt dat zonnepanelen zich terugverdienen en dat de waarde van het gebouw hoger wordt. “Voor onze vestiging in Heerenveen, een pand dat tien jaar geleden al gasloos was, is de situatie eenvoudiger aangezien we de enige huurder zijn. Het is hoe dan ook belangrijk om te beseffen dat ook in complexere situaties de verduurzamingsopgave te realiseren is. Als de wil er is en er goede afspraken worden gemaakt, kan ieder gebouw een enorme slag maken in het energieverbruik.”

Routekaarten

Naast het actief verduurzamen van de eigen kantoorgebouwen heeft INNAX een belangrijke rol in het Deltaplan Duurzame Renovatie van DGBC. Oprichter Philip Blaauw is voorzitter van de werkgroep Zorg. Hij maakt zich hard voor routekaarten voor zorginstellingen, zodat de sector op een gelijksoortige manier de verduurzaming aanpakt waardoor er meer van elkaar geleerd wordt en de verduurzaming efficiënter verloopt.

Data is cruciaal

Voor de te bewandelen route is goede data cruciaal. De Paris Proof partners INNAX en TNO hebben, samen met softwarebedrijf VABI, de handen ineengesla- gen en het project RED-Kantoren opgestart (Route Energie Duurzaam). Waagenaar: “We realiseren een 3D-building cloudomgeving met alle benodigde data om te kunnen verduurzamen. Data die we grotendeels zelf beschikbaar hebben vanuit onze rol als meetbedrijf. Met deze 3D-weergave kunnen we heel Nederland laten zien hoe Paris Proof de gebouwde omgeving is en wat de logische vervolgstappen zijn om de verduurzamingsroute zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.” Philip Blaauw vult aan: “Er zijn altijd drie soorten maatregelen die inzichtelijk worden gemaakt: quickwins die zich snel terug verdienen, onderhoudsmaatregelen en verduurzamingsinvesteringen zoals zonnepanelen en gasloos renoveren. Start een energieteam en begin met de quickwins om de verduurzaming echt op gang te brengen.”

Over INNAX

De INNAX-medewerkers laten ​​​​​​​zichzelf graag zien in de resultaten van hun werk. Het groene hart dat INNAX in gebouwen laat kloppen, is hetzelfde groene hart waaraan zij hun kracht en identiteit ontlenen.
Als missiegedreven bedrijf geldt voor INNAX dat de missie van het creëren van energiepositieve gebouwen voorop staat. Dat doet INNAX vanuit Veenendaal, Almere, Heerenveen en Tilburg.

Magazine Toekomstbouwers

Bovenstaand artikel komt uit het, door DGBC gepubliceerde, magazine Toekomstbouwers. In het magazine staat hoe de negen Paris Proof themapartners, aan de hand van een stappenplan, aan de slag gaan met het Paris Proof maken van de gebouwde omgeving.

Gerelateerd

Rotterdam: werken aan een weerbare stad

Rotterdam: werken aan een weerbare stad

Voorzitter werkgroep Kantoren op NU.nl: 'Gebouwen zijn de grootste bron van CO2-uitstoot'

Voorzitter werkgroep Kantoren op NU.nl: 'Gebouwen zijn de grootste bron van CO2-uitstoot'

CO2-reductie: samen in actie voor ‘Paris Proof’ vastgoed

CO2-reductie: samen in actie voor ‘Paris Proof’ vastgoed