15% energiebesparing ligt voor het grijpen met de EnergieRobot van CFP

Energie besparen is een efficiënte manier om de CO2-uitstoot van gebouwen terug te dringen. In de miljoen gebouwen en de zeven miljoen woningen ligt een enorm verborgen besparingspotentieel. Een door Corporate Facility Partners (CFP) ontwikkelde EnergieRobot speurt dat potentieel op. In een seconde. Tot 15% energiebesparing ligt voor het grijpen.

Eenvoudig principe

Directeur van CFP Bram Adema vertelt over de robot. “Het principe is eenvoudig. Op basis van meetgegevens en aan de hand van benchmarks leest de EnergieRobot hoe energie in het gebouw wordt gebruikt. En waar energie verloren gaat. Bijvoorbeeld als ‘s nachts de lampen aan blijven staan. Of als de cv en koeling van het gebouw op sommige tijdstippen tegen elkaar in werken. “Zo’n 80% van het besparingspotentieel van een gebouw wordt inzichtelijk. Je hoeft alleen de maatregelen nog maar te nemen.”

Gebouwen duurzamer maken

De ontwikkeling van de EnergieRobot komt voort uit de duurzame missie van CFP. “We willen alle gebouwen in Nederland duurzamer maken”, aldus Adema. Daarnaast wil CFP een bijdrage leveren aan de circulaire economie: “Wanneer we energie besparen met zijn allen, hoeven we ook geen fossiele grondstoffen meer aan te boren.”

Robot kan het sneller, en beter

Een andere motivatie om de verduurzaming van gebouwen met de EnergieRobot een handje te helpen, is een puur praktische: er zijn gewoonweg te veel gebouwen in Nederland om met mensenogen te monitoren op energiegebruik. “Een energieconsultant kan per jaar ongeveer 1.000 gebouwen scannen. Dat is niet genoeg. De robot scant een gebouw in nog geen minuut, en vaak nog beter ook.”

Magazine

Hoe de volgende stap eruitziet, vertelt Bram Adema in het magazine Toekomstbouwers. Dat magazine is hier te downloaden. Daarnaast is CFP sponsor van de Dutch Green Building Week. Meer informatie over de duurzame week, lees je hier.

DGBC-partners

CFP Green Buildings

Professionals

Bram Adema

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'