Over de Green Leader Estafette

Dutch Green Building Council, PROVADA en PropertyNL hebben het initiatief genomen om leiders die juist nu de ingezette duurzame koers vervolgen, een podium te geven. Het initiatief zet Green Leaders in de schijnwerpers, die de crisis als een kans zien en dit ook kenbaar maken. Daarbij wordt gezocht naar een pionier die anderen inspireert en uitnodigt tot samenwerking om de bouw- en vastgoedsector verder te verduurzamen. Onder de noemer Green Leader Estafette, geven diverse groene leiders vervolgens het stokje aan elkaar door.

Op 16 en 17 juni zijn de eerste drie ''startlopers'' van de Green Leader Estafette bekend gemaakt. Fiona van 't Hullenaar, directeur vastgoed en campus van Universiteit Utrecht en winnaar van de Green Leader Award 2019, overhandigde het stokje tijdens de eerste dag van PROVADA LIVE aan Do Janne Vermeulen, architect-directeur van Team V Architectuur. Op 17 juni gaf DoJanne het stokje door aan Arna Mačkić architect en co-founder van Studio L A. 

Vervolg op de Green Leader Award 

Green Leader Estafette is een vervolg op de Green Leader Award die DGBC, PROVADA en PropertyNL vier jaar op rij hebben georganiseerd. Deze award werd jaarlijks uitgereikt aan een leider in de bouw- en vastgoedsector die een doorslaggevende rol speelde bij het verduurzamen en het toekomstbestendig maken van de gebouwde omgeving. Bekijk hier de winnaars en genomineerden van de Green Leader Awards 201620172018 en 2019.

Een niet uitputtende lijst

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council: “We zijn een tijd ingegaan waarin we ons veel meer bewust zijn van wat de impact is van menselijk handelen op onze planeet. We kunnen onze ogen hier niet meer voor sluiten. Tegelijkertijd bevinden we ons in een economische crisis waarvan we de gevolgen nog niet kunnen overzien. Leiderschap is meer dan ooit cruciaal om duurzaam uit de crisis te komen. De Green Leader Estafette geeft een podium aan mensen met ‘lef’, die hun nek uitsteken en een voortrekkersrol spelen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. We komen niet tot een winnaar; het doel is juist om meer mensen en bedrijven te inspireren en aan te laten haken om nu door te zetten op de ingeslagen duurzame koers. Hiermee krijgen we een niet uitputtende lijst van Green Leaders met een visie op de toekomst.”

Selectie

De keuze voor een Green Leader gebeurt door de Green Leaders zelf, op basis van vooraf opgestelde criteria. Deze Green Leader bepaalt op basis van deze criteria aan wie hij of zij stokje doorgeeft. 

Over de Green Leaders 

Fiona van 't Hullenaar
Fiona van  't Hullenaar is directeur Vastgoed & Campus bij de Universiteit Utrecht. Ze optimaliseert haar grote maatschappelijke vastgoedportefeuille met 160 panden en 325 hectare campus als ondersteuning voor 31.000 studenten en 6.000 medewerkers. Dat doet ze om hen optimaal in staat te stellen bij te dragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast is ze commissaris (met de portefeuille Vastgoed) bij de Jaarbeurs Utrecht en het Spaarne Gasthuis. Ze is voorzitter van het Utrechtse ultradiepe geothermie consortium GOUD en zet zich actief in voor de energietransitie naar lokaal duurzaam opwekbare energie. In het verleden leidde ze de opvallende duurzame transformatie van het a.s.r. hoofdkantoor in Utrecht naar BREEAM-NL Excellent en Paris Proof. 

Do Janne Vermeulen 
Do Janne Vermeulen is architect-directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Bij Team V Architectuur heeft zij samen met Jeroen van Schooten de creatieve leiding.

Ze is verantwoordelijk voor het ontwerp van een van de hoogste houten-hybride gebouwen ter wereld, het 73 meter hoge woongebouw HAUT in Amsterdam, dat momenteel in aanbouw is. Ze is de architect van de renovatie van Atlas – het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven. Dit project heeft meerdere prijzen gewonnen en is uitgeroepen tot een van de meest duurzame gerenoveerde gebouwen ter wereld, met een BREEAM Outstanding-score van 96,01%.

Naast haar werkzaamheden als architect geeft ze regelmatig lezingen, ook vaak in het buitenland. Momenteel is ze voorzitter van het BNA Next Step Program voor talentvolle jonge architecten. Zij gaf les aan de Bartlett School of Architecture en was Architect in Residence bij Architectuurcentrum Amsterdam. Sinds januari 2019 is Do Janne lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam.

Arna Mačkić
Arna Mackic is als architect verbonden aan Studio L A. Zij was tot 2019 als hoofd van de afdeling Architectonische Vormgeving verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze is auteur van het boek ‘Mortal Cities & Forgotten Monuments’. Onlangs zond BNNVARA een documentaire over haar uit, bekijk die hier.

Mackic zoekt hedendaagse maatschappelijke thema’s op – de zoektocht naar identiteit, tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen, mechanismen van in- en uitsluiting, vluchtelingen. Zij reflecteert daarop in woord en ontwerp. Ook creëert zij nieuwe vormen van publiek domein, die ontmoetingen stimuleren en een collectieve identiteit versterken. Dit jaar won zij De Maaskantprijs voor Jonge Architecten. Ze overtuigde de jury met haar ‘verbindende stem, die de wonden van het verleden heelt, zonder de littekens weg te poetsen’.

Laatste nieuws

Meer aandacht voor toxiciteit essentieel in transitie naar circulaire bouweconomie

Meer aandacht voor toxiciteit essentieel in transitie naar circulaire bouweconomie

‘We bouwen nu hét probleem van de toekomst’

‘We bouwen nu hét probleem van de toekomst’

‘Behoefte aan eenduidig framework voor klimaatadaptieve gebouwen’

‘Behoefte aan eenduidig framework voor klimaatadaptieve gebouwen’