WTC The Hague zet volgende stap richting Paris Proof

Het Bouwinvest Office Fund en technisch dienstverlener ENGIE gaan het WTC in Den Haag Paris Proof maken. De twee partijen hebben hun handtekeningen gezet onder het zogenoemde Energie Prestatie Contract. Het doel is om het verbruik te verlagen zodat het gebouw voldoet aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. 

De kantoortorens A, B, C, en E met een totaaloppervlakte van ongeveer 110.000 m2 vallen onder de aandacht van het Energie Prestatie Contract van ENGIE en Bouwinvest. WTC The Hague heeft al energielabel A, is BREEAM In-use Excellent gecertificeerd en voorzien van een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie. Toch is er toch nog een grote slag te slaan op het gebied van het terugdringen van het energieverbruik door onder meer het optimaliseren van de huidige installaties, het terugdringen van het energiegebruik en door het plaatsen van zonnepanelen. Bouwinvest en ENGIE zullen gezamenlijk bepalen welke investeringen moeten worden gedaan om het gebouw ‘Paris Proof’ te maken.

Wat is Paris Proof?

Bouwinvest draagt bij aan het Deltaplan Duurzame Renovatie in samenwerking met de Dutch Green Building Council (DGBC) om de gebouwde omgeving Paris Proof te maken. Het Deltaplan is een meerjarig verduurzamingsprogramma voor onder meer winkels, supermarkten, kantoren, logistieke centra en maatschappelijk vastgoed, waaronder scholen en zorg. De inzet is om het einddoel niet in 2050, zoals het kabinet ambieert, maar al in 2040 te realiseren. Dit is nodig om op tijd te voldoen aan de doelstelling van het Parijse klimaatakkoord. Voor een kantoor houdt dit in dat er per vierkante meter 50 kWh per jaar* beschikbaar is.

 

*Inmiddels is de norm voor kantoren bijgesteld naar 70kWh GO

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'