World Green Building Council stelt doel: gebouwde omgeving compleet klimaatneutraal in 2050

De World Green Building Council (WorldGBC) heeft samen met een groot aantal Green Building Councils waaronder de Nederlandse onlangs een onderzoeksproject gepubliceerd: From Thousands to Billions. Hierin wordt een wereldwijd doel gesteld voor de gebouwde omgeving: alle gebouwen zijn in 2050 compleet klimaatneutraal.

Net Zero Carbon 

Al eerder, in 2030, pleit de WorldGBC ervoor dat voor nieuwe gebouwen klimaatneutraal de standaard is. De zogenoemde Net Zero Carbon gebouwen zijn gebouwen waarvan alle energie uit hernieuwbare bronnen komt en die geen CO2-emmissies uitstoten.

Actie van overheid, bedrijfsleven en NGO's 

Om zover te komen vraagt het actie van het bedrijfsleven, de overheid en van NGO’s. Voor het bedrijfsleven vraagt het om commitment om in klimaatneutraliteit te investeren, bijvoorbeeld door gebouwen te certificeren. Overheden dienen te zorgen voor ambitieuze regelgeving en voor soepele samenwerking met bedrijfsleven en NGO’s. NGO’s op hun beurt moeten investeren in kennis en certificering.

WorldGBC 

Terri Wills, CEO of the World Green Building Council benadrukt de noodzaak voor het ingrijpen in de gebouwde omgeving, die wereldwijd goed is voor 30% van de CO2-uitstoot: “Er is een ambitieuze transformatie noodzakelijk om de ergste gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. We moeten niet denken aan duizenden gebouwen, maar aan miljoenen. Bedrijfsleven, overheid en NGO’s hebben de sleutel in handen om het verschil te maken.”

Lees het complete rapport.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'