Wereldwijd project van start om het belang van gezonde gebouwen te benadrukken

Vandaag start de World Green Building Council een project om de gezondheids- en productiviteitsvoordelen van groene gebouwen onder de aandacht te brengen. Het onderwerp gezondheid stijgt namelijk op de duurzaamheidsagenda. Organisaties beginnen meer en meer het belang in te zien van gezonde gebouwen. Immers, gemiddeld 85% van de bedrijfskosten gaan op aan personeelskosten. Het project wordt gesponsord door Jones Lang LaSalle, Lend Lease en Skanska.

Internationale studies

Internationale studies hebben al uitgewezen dat:

• de productiviteit tot 11 % stijgt in een ruimte met een verbeterde ventilatie

• de productiviteit tot 23 % stijgt in een ruimte met een verbeterd lichtontwerp

• de werving en het behoud van personeel verbetert als gevolg van groene investeringen

Er blijven genoeg uitdagingen om de gezondheid en de productiviteit in groene gebouwen te meten en in financiële waarde uit te drukken. Het project van de WorldGBC is erop gericht om de voordelen op een gemeenschappelijke manier vast te leggen, en om de beste handvatten te bieden om gebouwen gezonder te maken, bijvoorbeeld met daglichttoetreding en ventilatie. Dit kan vervolgens worden gebruikt om investeringsbeslissingen te nemen.

WorldGBC

Jane Henley, CEO van WorldGBC zegt: "Er is al bewijs dat er een verband bestaat tussen duurzame gebouwen en een betere gezondheid en productiviteit, maar de stap naar invloed op investeringsbeslissingen moet nog genomen worden. Ons doel is dat statistieken de markt in beweging brengen.”

DGBC

DGBC-directeur Annemarie van Doorn is blij met het project van World Green Building Council. “Dit past helemaal bij onze focus voor de komende jaren. We zullen hetzelfde doel nastreven om ook in Nederland die beweging op gang te krijgen.”

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'