Wat is circulair bouwen? DGBC en Programmaraad Circulariteit formuleren eenduidige definitie

Circulair bouwen is een van de thema's die centraal staan tijdens de Week van de Circulaire Economie. Maar wat is circulair bouwen precies? Net als duurzaamheid is circulariteit een containerbegrip geworden. DGBC en de Programmaraad Circulariteit streven naar een eenduidige definitie voor de bouw-, vastgoed- en installatiesector. In een two-pager is het begrip op een toegankelijke manier uitgelegd. 

Het doel van de two-pager is om circulair bouwen voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar te maken. Aan de ene kant is de definitie een kapstok om circulariteit in de praktijk te brengen. Aan de andere kant is het een anker om te toetsen of de bouw-, vastgoed- en installatiesector met de juiste dingen bezig is. Per fase (van nieuwbouw tot onderhoud) en per niveau (van gebouw tot product) kan aan de hand van de definitie verder invulling worden gegeven aan de betekenis van circulair bouwen. 

Circulair bouwen meetbaar en toegankelijk maken 

Steeds meer bedrijven noemen hun gebouw, product of dienst circulair. Dus was het niet al lang duidelijk wat circulair bouwen inhoudt? “Nee, niet voor iedereen”, zegt programmamanager Circulariteit Ruben Zonnevijlle. “Er zijn wel honderd definities van circulair bouwen, maar een eenduidige en praktische uitleg ontbrak. De two-pager helpt om op een eenvoudige manier aan een collega of klant uit te leggen wat circulair bouwen is en hierover in gesprek te gaan. Aan de hand van deze definitie kun je telkens kijken of en hoe je circulariteit invult in jouw bouw-, vastgoed- of renovatieopgave. Het helpt om aan te tonen of een project circulair is en dit meetbaar te maken. Ook kun je circulaire oplossingen vergelijken.” 

Bekijk de two-pager ‘Wat is circulair bouwen?’ 

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'