Voorzitters werkgroepen presenteren Deltaplan Duurzame Renovatie

Het Deltaplan Duurzame Renovatie is vandaag tijdens vastgoedbeurs PROVADA gepresenteerd door de Dutch Green Building Council (DGBC) en de voorzitters van de verschillende werkgroepen. Met het Deltaplan Duurzame Renovatie moet een versnelling worden gerealiseerd in het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving.

DGBC voorzitter Daan van Vliet: “Dat betekent stoppen met het herbevestigen van het probleem, maar in actie komen.” Het Deltaplan Duurzame Renovatie is een initiatief van de Dutch Green Building Council in samenwerking met marktpartijen uit de bouw- en vastgoedsector. Allemaal vinden zij dat het nodig is de gebouwde omgeving sneller en grondiger te verduurzamen dan momenteel gebeurt. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van de CO2-uitstoot. Per gebouwfunctie ligt er een uitdagende opgave die uitstoot drastisch te verminderen. Het Deltaplan Duurzame Renovatie is daarom opgedeeld in verschillende deelopgaves, waarvoor werkgroepen met ieder een eigen voorzitter zijn opgericht. Al meer dan 80 vooraanstaande leiders in de bouw- en vastgoedsector hebben zich aangesloten.

Werkgroepen stellen zich voor

Jaap van Rhijn (CEO Colliers) is voorzitter van de werkgroep Kantoren. Hij gaat zich met zijn werkgroep toeleggen op het verhogen van de label-ambitie en het opwekken van duurzame energie. Jeanet van Antwerpen (directeur SADC) leidt de werkgroep Logistiek. Zij stelt dat de nadruk moet komen te liggen op het renoveren van logistieke gebouwen van tussen de 10 en 25 jaar oud. Anneke de Vries (Albert Heijn) is voorzitter van de werkgroep Retail. Zij stelt dat de retailsector een enorme uitdaging heeft om de bestaande voorraad te verduurzamen. Grote uitdaging is om de financieringsvraagstukken op te lossen. Ewoud van der Sluis (Hevo) is verantwoordelijk voor de werkgroep Onderwijs. Zijn uitdaging ligt in het renoveren van de voorraad tussen 1965 en 1975. En voor zorggebouwen maakt Philip Blaauw (INNAX) zich hard. Hij pleit voor een labelplicht voor zorggebouwen.

Meer deelnemers

Tijdens PROVADA zullen nog meer partijen aansluiten en een bijdrage leveren aan het Deltaplan Duurzame Renovatie. Een team van speciale verslaggevers, bestaande uit duurzame leiders uit de sector, zullen gewapend met camera de standhouders bezoeken om te vragen welke meters zij gaan maken voor het klimaat. Tevens zullen zij de standhouders uitdagen om hun portfolio in beeld te brengen in de Dutch Green Building Scan, waardoor in een oogopslag zichtbaar is wat de duurzaamheidsprestaties van gebouwen zijn.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'