Vesteda voorziet bijna 27.500 woningen van duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL

Op basis van de nieuwe BREEAM-NL In-Use woningen richtlijn liet Vesteda vrijwel de volledige woningportefeuille van 27.500 woningen in één keer certificeren. Het is wereldwijd de grootste woningcertificering die in één keer werd gerealiseerd. Hierdoor ontstaat ook meteen de grootste BREEAM-gecertificeerde vastgoedportefeuille ter wereld. Deze certificering is dus niet alleen een belangrijke mijlpaal voor Vesteda, maar ook voor BREEAM-NL.

Stephan de Bie, programmamanager Duurzaamheid bij Vesteda: “Wij hebben met onze partners hard gewerkt om onze volledige portefeuille in één keer te certificeren en zijn zeer tevreden met het resultaat. De BREEAM-NL certificaten geven ons beter inzicht in de duurzaamheidsprestaties van onze complexen: naast energie, ook op ander terreinen, zoals toegankelijkheid, materiaalgebruik en biodiversiteit. De BREEAM-NL certificaten vormen overigens niet ons einddoel, maar zijn het startpunt voor een verdere verbetering van de duurzaamheidsprestaties van onze woningportefeuille.”

Rudy van der Helm, manager Ontwikkeling en Beheer bij Dutch Green Building Council (DGBC): “Wij zijn enorm trots dat Vesteda BREEAM-NL gebruikt voor het verduurzamen van haar portefeuille. Het is heel knap om de certificering van zo’n groot portfolio binnen een jaar te realiseren. De nulmeting die Vesteda nu heeft gedaan, biedt veel inzicht en mogelijkheden voor verdere verduurzaming. Wij zijn benieuwd naar de stappen die op basis hiervan volgen.”

Aanleveren bewijslast

De grootschalige certificering, waarvoor veel bewijslast nodig was, zoals bouwtekeningen, plattegronden, inspectierapporten en allerlei foto’s, vond plaats met ondersteuning van een BREEAM-NL Expert van CFP Green Buildings en BREEAM-NL Assessor van Longevity Partners.

Simone Tabor, managing partner consultancy bij CFP Green Buildings: “Afgelopen jaar begeleidden we Vesteda in de eerste stap voor de verduurzaming van hun woningportefeuille. Voor CFP, die haar kennis en ervaring al jaren inzet voor duurzaamheidscertificeringen, een heel gaaf en bijzonder project. Onze intensieve samenwerking met alle betrokken partijen leidde tot het bovenstaande resultaat. Dit is voor Vesteda en voor ons een belangrijke mijlpaal en tegelijkertijd het vertrekpunt voor verdere verduurzaming van de 27.500 woningen."

Roger Toussaint, managing director bij Longevity Partners BV: “BREEAM-NL In-Use Woningen is ontwikkeld om de duurzaamheidsprestaties van bestaande woningen te meten en te verbeteren. In 2021 heeft Longevity meegewerkt aan de ontwikkeling van de beoordelingsrichtlijn en ik ben dan ook trots op het team dat in 2022 ruim 630 certificaten heeft opgeleverd om de duurzaamheid van bijna 27.500 woningen in kaart te brengen. Het is bijzonder om te zien hoe Vesteda de resultaten van de beoordeling aanpakt voor verdere verduurzaming in de toekomst. Dit project laat zien dat het mogelijk is om grote portfolio’s op een efficiënte manier te certificeren én aan de slag te gaan met verduurzaming.”

Nieuwe BREEAM-NL richtlijn

Building Research Establishment (BRE) en DGBC ontwikkelden de nieuwe richtlijn ‘BREEAM-NL In-Use Woningen’. Vesteda vond dat er nog geen passende, onafhankelijke certificeringsmethode bestond om de duurzaamheidsprestaties van haar woningportefeuille in kaart te brengen en te vergelijken met andere woningen. Zij heeft de BRE en DGBC daarom ondersteund bij deze ontwikkeling.

Professionals

Stephan de Bie

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken