Verduurzamen bestaande gebouwde omgeving onderwerp op Nederlandse Klimaattop

Op woensdag 26 oktober vindt de Nationale Klimaattop plaats in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Premier Rutte en Staatssecretaris Dijksma (Milieu) openen deze dag waar de afspraken van de Internationale Klimaattop in Parijs naar de Nederlandse doelstellingen worden vertaald. Onderdeel van het omvangrijke programma is het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving. Dutch Green Building Council vertelt hier meer over het Deltaplan Duurzame Renovatie.

15.000 renovaties

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van de CO2-uitstoot en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het reduceren van het energieverbruik en de CO2-uitstoot in Nederland. Met het oog op het klimaatakkoord van Parijs en het Energieakkoord staat deze bijeenkomst in het teken van het concretiseren van wat de bouw- en vastgoedsector kan doen om de gebouwde omgeving (versneld) te verduurzamen. De opgave is uitdagend en urgent: er zullen jaarlijks 15.000 bestaande gebouwen grondig en duurzaam moeten worden gerenoveerd.

Deltaplan Duurzame Renovatie

Dutch Green Building Council heeft daarom een voorstel geschreven om te komen tot een concreet 'Deltaplan' gericht op Duurzame Renovatie van de gebouwde omgeving in Nederland. Tijdens de sessie op de klimaattop vindt het gesprek plaats om vast te stellen wat nodig is om deze doelstelling daadwerkelijk te realiseren. Met de informatie en het commitment uit de sessie wordt een volgende stap gezet in het uitwerken van het Deltaplan.

Doel

Het Deltaplan Duurzame Renovatie moet ertoe gaan leiden dat de sector een duidelijker beeld krijgt van de focus voor de komende jaren om uiteindelijk in 2050 energieneutraal te zijn. De grote opgave ligt in de bestaande bouw. Hierbij zal het niet alleen gaan om de maatregelen die getroffen moeten worden, maar zeker ook om hoe zaken anders moeten worden georganiseerd. 

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'