Unica Amsterdam behaalt duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL

Het kantoor van Unica in Amsterdam is gecertificeerd met een BREEAM-NL In-Use certificaat voor alle drie de onderdelen. Voor het gebouw en het beheer werd een score van drie sterren behaald, het gebruik kreeg twee sterren. Op 29 oktober jl. reikte Martin Mooij van de Dutch Green Building Council (DGBC) het certificaat uit aan Robert Haasbroek, vestigingsdirecteur van Unica in Amsterdam. Bij Unica Amsterdam zijn 160 medewerkers werkzaam en is gevestigd aan de Gyroscoopweg 90-92 (industrieterrein Westpoort). Het pand, dat dateert uit 2003, is in 2011 in gebruik genomen door Unica. Een duurzame renovatie van het pand resulteerde o.a. in een verlaging van het energielabel G naar A. 

BREEAM-NL

BREEAM-NL In-Use is hét Nederlandse duurzaamheidskeurmerk voor de gebouwde omgeving en wordt beheerd door DGBC. De scores op het gebied van duurzaamheid worden met dit keurmerk inzichtelijk en het levert een bijdrage aan de verlaging van de operationele kosten van gebouwen en indirect een bijdrage aan de gezondheid en arbeidsproductiviteit van de medewerkers. “We zijn zeer blij dat Unica als duurzame koploper haar eigen pand in Amsterdam ook heeft getoetst met BREEAM-NL In-Use. Unica kan trots zijn op de behaalde scores”, aldus Martin Mooij van DGBC. 

Kantoor Unica Amsterdam

Het kantoor met een oppervlakte van 2.800 m2 is een schoolvoorbeeld van duurzame renovatie. Het is door Unica na een grondige renovatie in 2011 in gebruik genomen en stamt uit 2003. Door een combinatie van bouwtechnische en installatietechnische ingrepen die in eigen beheer werden ontworpen en gerealiseerd werd het pand energiezuinig gemaakt en een gezonde, flexibele en prettige werkomgeving gecreëerd. Het energielabel werd van G naar A gebracht.  

Vanuit het kantoor zijn 160 medewerkers actief op het gebied van Projecten, Technisch Beheer, Security en Networks & Services. Robert Haasbroek, vestigingsdirecteur van Unica Amsterdam: “De duurzame renovatie die wij grotendeels in eigen beheer hebben uitgevoerd heeft aantoonbaar resultaat gehad in de verhoging van comfort en energiezuinigheid. Het toont aan dat wij niet alleen voor onze klanten een aanjager zijn in verduurzaming van de gebouwde omgeving maar ook inzake ons eigen gebouw.”

Duurzame technieken 

Unica, in 2014 als eerste Nederlands bedrijf gecertificeerd voor ontwerp, realisatie en beheer van bodemenergiesystemen heeft ook in dit pand een warmte/koude-opslag systeem (WKO) gerealiseerd. Bovendien is het uitgerust met het SMART-systeem die koeling, verwarming, ventilatie en elektra via geprefabriceerde units regelt. Verder is het beveiligingssysteem zelf gerealiseerd. Alle duurzame technieken van Unica worden online gemonitord zoals het waterverbruik en het energiegebruik. Het GreenScreen in de ontvangsthal laat de duurzame prestaties aan de bezoekers en gebruikers zien.

De vestiging in Amsterdam is, na de beoordeling met het drie sterren BREEAM-NL In Use van het hoofdkantoor van Unica in Hoevelaken, de tweede vestiging van Unica dat is beoordeeld op basis van BREEAM-NL In-Use. Unica toont hiermee aan dat het haar strategie op het verduurzamen van bestaand vastgoed voortzet en biedt de ervaringen op dit terrein bovendien aan aan haar klanten. 

Foto v.l.n.r.: Martin Mooij-DGBC, Robert Haasbroek- vestigingsdirecteur van Unica Amsterdam, Marleen Lubberding- Unica/ BREEAM expert en Daan van Vliet, eigenaar van UniVastgoed. Fotografie: BLINKfotografie

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'