Terugkijken: Green Building Talks over natuurinclusiviteit en biodiversiteit

Hoe draagt natuurinclusief bouwen bij aan meer biodiversiteit? Wat leren we van praktijkvoorbeelden? Hoe waarderen we natuur? En hoe verankeren we ecologische eisen en doelen voor meer biodiversiteit in beleid? Ontwerpers en specialisten gingen hierover in gesprek tijdens de vierde aflevering van de talkshow Green Building Talks. Gemist? Bekijk de talkshow hieronder. 

“De gebouwde omgeving moet op alle aspecten duurzaam zijn: energie, materialen, en ook biodiversiteit”, stelt Jan Kadijk, manager Kennis & innovatie bij DGBC. “Het is een hoek waarin al veel moois gebeurt. Behoorlijk wat koploperprojecten zijn gecertificeerd met NL Greenlabel of BREEAM-NL. Nu is het tijd om een minimum te eisen voor biodiversiteit”, roept Kadijk op. Dat kan met een puntensysteem of label, bijvoorbeeld. 

Veelheid en variatie aan natuur

“Biodiversiteit moet centraal staan in elke opgave die we als mens hebben”, vindt Lodewijk Hoekstra, oprichter van NL Greenlabel. Zo ziet Ingrid Sloots, directeur bij NEST Natuurinclusief, de renovatieopgave als kans om de veelheid en variatie aan natuur terug te brengen. Aandacht voor verbinding, ecologische structuren, voedsel en water in de omgeving is daarbij belangrijk. 

Naast natuurinclusieve ontwerpen maken en realiseren, is daarna monitoren, onderhouden en beheren cruciaal voor meer biodiversiteit in de gebouwde omgeving. Grote partijen als ontwerpbureaus, banken en taxateurs kunnen het voortouw nemen, stellen de specialisten. Maar ook bewoners en gebruikers moeten leren over het belang van biodiversiteit, benadrukt Clemens Karlhuber (DS landschapsarchitecten). Van Wijnen maakte bijvoorbeeld een tuinbrochure voor bewoners en blijft drie jaar betrokken om te helpen bij het beheer daarvan, vertelt innovatie coördinator Louise van de Worp. 

Terugkijken

Benieuwd naar andere voorbeelden van natuurinclusief bouwen en kansen voor meer biodiversiteit? Bekijk de hele aflevering van Green Building Talks. 

Green Building Talks

Green Building Talks is een coproductie van Pakhuis de Zwijger, Circl (ABN Amro) en DGBC. In een serie online talkshows concretiseren we het onderwerp ‘duurzaamheid in de gebouwde omgeving’ en belichten we de samenhang tussen subthema’s als energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen.

Bekijk alle afleveringen

DGBC-partners

ABN AMRO | NL Greenlabel

Professionals

Leontien de Waal

Gerelateerd

WEii-licentiehouders kunnen nu certificaat afgeven voor gebouwen

DGBC en TVVL reiken eerste licenties uit voor WEii-certificering

Framework for Climate Adaptive Buildings compleet: ‘Dit geeft gebouweigenaren handelingsperspectief’

Framework for Climate Adaptive Buildings compleet: ‘Dit geeft gebouweigenaren handelingsperspectief’

Presentatie leidende principes voor sociale duurzaamheid op Paris Proof Plein op PROVADA 2024

Alliantie Sociale Duurzaamheid lanceert leidende principes