Talkshow Green Building Talks

In samenwerking met Pakhuis de Zwijger en Circl (ABN AMRO) maakt DGBC sinds oktober 2022 een reeks online Talkshows. Onder de noemer Green Building Talks concretiseren we het onderwerp ‘duurzaamheid in de gebouwde omgeving’ en belichten we de samenhang tussen subthema’s als energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen. Via deze pagina kun je alle afleveringen terugkijken.

Spagaat op de woningmarkt (6 november 2023)

We staan voor een grote opgave om de huidige- en nieuwe woning voorraad te verduurzamen en betaalbaar te houden. Met de verkiezingen in aantocht gaan we tijdens dit programma in gesprek over de vraag of beide doelstellingen haalbaar zijn. We analyseren met experts de verkiezingsprogramma’s en bespreken met elkaar welke keuzes moeten worden gemaakt om de gebouwde omgeving in Nederland duurzaam en betaalbaar te houden. Welke politieke partijen hebben de duidelijkste en reëelste standpunten over beide onderwerpen? Kunnen we wel duurzame en tegelijkertijd betaalbare woningen bouwen, of moet er soms water bij de wijn worden gedaan? Later in het programma gaan we met verschillende marktpartijen in gesprek. Wat hebben zij van de politiek nodig om (duurzaam) te blijven bouwen, terwijl de kosten de pan uit rijzen?
Met:

Jeanet van Antwerpen, Lid van de Raad van de Leefomgeving en eigenaar Ways to goJan Kadijk, Manager Kennis en Innovatie at Dutch Green Building CouncilDaphne Braal-Verhoo, Voorzitter Raad van Bestuur bij VidomesLeontien de Waal, Sector Banker Bouw ABN AmroJim Teunizen, Partner bij Alba Concepts, Aanjager Circulaire Bouweconomie bij BCI GebouwDick van Ginkel, Technisch Innovatie Manager bij TBI WOONlabSanne van Manen, Initiatiefnemer Platform WoonopgaveEllen van Bueren, Hoogleraar Urban Development Management, TU Delft

File op het elektriciteitsnet (23 mei 2023)

Teveel verkeer op het elektriciteitsnet kan leiden tot vertragingen, verlies van gegevens en een afname van de netwerkprestaties. Dit kan zorgen voor stroomuitval in huizen, maar kan ook betekenen dat sommige nieuwbouwprojecten geen doorgang kunnen vinden of moeten inleveren op duurzame ambities. Simpelweg omdat de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk onvoldoende is.

De belangrijkste vraag in dit programma luidt; hoe kunnen we het netwerk inrichten op een toekomstbestendige manier? Een gesprek over betrouwbaarheid, duurzaamheid en slimme oplossingen.

Met:

Leontien de Waal, Sector Banker Bouw bij ABN AMROJan Kadijk, Manager Kennis en Innovatie bij Dutch Green Building CouncilHuibert Baud, Directeur Klant&Ontwerp bij Liander en managing partner Alliander AdviesGroepJan Willem de Jong, CEO/Founder iwellCaroline Grootenboer, Opgave manager Energie-infrastructuur bij Inter Provinciaal Overleg (IPO)Coert Zachariasse, CEO van Delta ProjectontwikkelingTijs de Bree, Gedeputeerde PvdA Overijssel

Natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief ontwerpen binnen de gebouwde omgeving voor het verhogen van diversiteit van dieren en planten gebeurt momenteel nog veel te weinig. Tijdens deze aflevering gingen we met verschillende specialisten, ontwerpers en beleidsmakers in gesprek over natuurinclusief bouwen in Nederland en bespraken we welke lessen we uit eerdere voorbeelden kunnen halen.  Ook bespraken we de huidige- en toekomstige opgave. We keken ook vooruit naar hoe natuurinclusieve ontwerpen zowel bij nieuwbouw als in de bestaande opgebouwde omgeving beter kunnen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Hoe kunnen we deze belangrijke manier van ontwikkelen verankeren in ons beleid?

Met:

Louise van de Worp, Coördinator innovatie bij Van WijnenJan Kadijk, Manager Kennis en Innovatie at Dutch Green Building CouncilIngrid Sloots, Directeur bij NEST natuurinclusiefLodewijk Hoekstra, Oprichter Greenlabel, presentator en ambassadeur groene leefomgevingClemens Karlhuber, Senior Landscape Architect & Project Manager bij DS landschapsarchitectenPaul Nelisse, Director at Colliers International NetherlandsLeontien de Waal, Sector Banker Bouw, ABN AMROLuan Buleshkaj, Spoken word-artiest


Circulair renoveren (9 februari 2023)

Tijdens de nieuwbouw van projecten werken we hard aan duurzaam ontwikkelen. Goede isolatie, de beste energielabels en een geringste hoeveelheid emissies, zijn de drie eisen waar we op moeten letten om de nieuwbouw zo duurzaam mogelijk te maken.

Het overgrote deel van de gebouwde omgeving in ons land bestaat uit reeds bestaand vastgoed. Wat doen we eraan om het leeuwendeel van onze bestaande gebouwde omgeving te verduurzamen? Indien we dit doen, hoe zorgen we ervoor dat dit ook op een circulaire manier kan gebeuren?

In deze speciale aflevering van Green Building Talks tijdens de Week van de Circulaire Economie gingen we dieper in op de ontwikkelingen rondom de verduurzaming van bestaand vastgoed door middel van circulaire renovatie.

Met:

Maartje Brans, Directeur Vastgoed Onderhoud & Verduurzamen bij de AlliantieGertjan van der Baan, CEO VestedaHans van der Krogt, Algemeen directeur Smits VastgoedzorgLeontien de Waal, Sector Banker Bouw, ABN AMROJan Kadijk, Manager Kennis en Innovatie Dutch Green Building CouncilVincent Gruis, Professor of Housing Management bij TU Delft & Voorzitter Transitieteam Circulaire BouweconomieMerel Stolker, Circulair Bouwspecialist C-Creator & Co-Founder TransforMEER

Stikstofvrij bouwen: geen keuze maar noodzaak (30 november 2022)

Nu de bouwvrijstelling is afgeschaft wordt het alsmaar duidelijker dat het bouwen zonder uitstoot – zij het stikstof, fijnstof of CO2 – niet langer een keuze is maar een noodzaak. De grote bouwopgave waar de sector op de korte termijn mee te maken hebben staat hierin lijnrecht tegenover de bescherming van natuur en milieu op de lange termijn. Is het mogelijk om de twee te verenigen? Hoe ziet emissieloos bouwen en ontwikkelen eruit in de praktijk, en wat is ervoor nodig om het tot een succes te brengen? Deze vragen stonden centraal tijdens de tweede aflevering van Green Building Talks op 30 nov. 

Met:
Laura Bromet (Tweede Kamerlid GroenLinks), Menno Rubbens (Directeur cepezedprojects), Jan Kadijk (Manager Kennis en Innovatie bij DGBC), Leontien de Waal (Sector Banker Bouw, ABN AMRO Bank N.V.), Joris Deur (architect/partner ZZDP Architecten), Tom Blankendaal (Projectmanager bij BAM Bouw en Vastgoed Nederland bv), Atto Harsta (Transitiestrateeg en innovatiemanager biobased bouwen) en
albert dun (CEO Dun Agro Hemp Group)

Waterinclusief bouwen (4 oktober 2022)

Door de record droogte, maar ook door de toenemende hitte neemt het watergebruik als maar toe in Nederland, met groeiende waterschaarste als gevolg. Hoe kan de gebouwde omgeving bijdragen aan het vasthouden, hergebruiken en zuinig omgaan met water?

Onder leiding van Lynn Zebeda gingen hierover in gesprek: Harwil De Jonge, Directeur Heijmans VastgoedLeontien de Waal, Sector Banker Bouw ABN AMRO Bank N.V.Marike Bonhof, CFO VitensAlex Hekman, Business Director Water SwecoJan Kadijk, Manager Kennis en Innovatie, Dutch Green Building CouncilHarry den Hartigh, Founder Rainwinner.

Green Building Talks is een co-productie van:


div widget

Laatste nieuws

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'