Talkshow Green Building Talks

In samenwerking met Pakhuis de Zwijger en Circl (ABN AMRO) maakt DGBC sinds oktober 2022 een reeks online Talkshows. Onder de noemer Green Building Talks concretiseren we het onderwerp ‘duurzaamheid in de gebouwde omgeving’ en belichten we de samenhang tussen subthema’s als energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen. Op 4 oktober zonden we de eerste aflevering uit. 

Circulair renoveren (9 februari 2023)

Tijdens de nieuwbouw van projecten werken we hard aan duurzaam ontwikkelen. Goede isolatie, de beste energielabels en een geringste hoeveelheid emissies, zijn de drie eisen waar we op moeten letten om de nieuwbouw zo duurzaam mogelijk te maken.

Het overgrote deel van de gebouwde omgeving in ons land bestaat uit reeds bestaand vastgoed. Wat doen we eraan om het leeuwendeel van onze bestaande gebouwde omgeving te verduurzamen? Indien we dit doen, hoe zorgen we ervoor dat dit ook op een circulaire manier kan gebeuren?

In deze speciale aflevering van Green Building Talks tijdens de Week van de Circulaire Economie gingen we dieper in op de ontwikkelingen rondom de verduurzaming van bestaand vastgoed door middel van circulaire renovatie.

Met:

Maartje Brans, Directeur Vastgoed Onderhoud & Verduurzamen bij de AlliantieGertjan van der Baan, CEO VestedaHans van der Krogt, Algemeen directeur Smits VastgoedzorgLeontien de Waal, Sector Banker Bouw, ABN AMROJan Kadijk, Manager Kennis en Innovatie Dutch Green Building CouncilVincent Gruis, Professor of Housing Management bij TU Delft & Voorzitter Transitieteam Circulaire BouweconomieMerel Stolker, Circulair Bouwspecialist C-Creator & Co-Founder TransforMEER

Stikstofvrij bouwen: geen keuze maar noodzaak (30 november 2022)

Nu de bouwvrijstelling is afgeschaft wordt het alsmaar duidelijker dat het bouwen zonder uitstoot – zij het stikstof, fijnstof of CO2 – niet langer een keuze is maar een noodzaak. De grote bouwopgave waar de sector op de korte termijn mee te maken hebben staat hierin lijnrecht tegenover de bescherming van natuur en milieu op de lange termijn. Is het mogelijk om de twee te verenigen? Hoe ziet emissieloos bouwen en ontwikkelen eruit in de praktijk, en wat is ervoor nodig om het tot een succes te brengen? Deze vragen stonden centraal tijdens de tweede aflevering van Green Building Talks op 30 nov. 
Laura Bromet (Tweede Kamerlid GroenLinks), Menno Rubbens (Directeur cepezedprojects), Jan Kadijk (Manager Kennis en Innovatie bij DGBC), Leontien de Waal (Sector Banker Bouw, ABN AMRO Bank N.V.), Joris Deur (architect/partner ZZDP Architecten), Tom Blankendaal (Projectmanager bij BAM Bouw en Vastgoed Nederland bv), Atto Harsta (Transitiestrateeg en innovatiemanager biobased bouwen) en
albert dun (CEO Dun Agro Hemp Group)

Waterinclusief bouwen (4 oktober 2022)

Door de record droogte, maar ook door de toenemende hitte neemt het watergebruik als maar toe in Nederland, met groeiende waterschaarste als gevolg. Hoe kan de gebouwde omgeving bijdragen aan het vasthouden, hergebruiken en zuinig omgaan met water?

Onder leiding van Lynn Zebeda gingen hierover in gesprek: Harwil De Jonge, Directeur Heijmans VastgoedLeontien de Waal, Sector Banker Bouw ABN AMRO Bank N.V.Marike Bonhof, CFO VitensAlex Hekman, Business Director Water SwecoJan Kadijk, Manager Kennis en Innovatie, Dutch Green Building CouncilHarry den Hartigh, Founder Rainwinner.

Green Building Talks is een co-productie van:


Laatste nieuws

Portefeuilleaanpak van start met 32 deelnemers

Portefeuilleaanpak van start met 32 deelnemers

'Hoe eerder je stuurt op circulariteit en Whole Life Carbon, hoe meer er mogelijk is'

'Hoe eerder je stuurt op circulariteit en Whole Life Carbon, hoe meer er mogelijk is'

Unifore

Unifore zet met acht BREEAM-NL Excellent certificaten grote stap in duurzaamheidsambities