RVO: impact door kennisoverdracht, netwerken en financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft een schat aan informatie en kennis op het gebied van het verduurzamen van gebouwen en de gebouwde omgeving. Of het nu gaat om het toepassen van wet- en regelgeving, de manier van verduurzamen of de financiële mogelijkheden: met een objectieve en onafhankelijke blik helpt RVO ondernemers bij het verduurzamen van hun huisvesting. Kennismakelaar Duurzaam Bouwen Selina Roskam vertelt. 

“Ondernemers, schoolbesturen, woningcorporaties en vastgoedeigenaren moeten zelf de eerste stappen zetten om tot verduurzaming te komen. Dat begint vaak met het oriënteren op mogelijkheden en het verzamelen van kennis. RVO biedt informatie over de kansen bij verduurzaming, het nut en de noodzaak ervan en de richting waarin energiebesparing en duurzame energiebeleid opgaat.”

“Koplopers en voorlopers willen vervolgens ook daadwerkelijk stappen nemen richting duurzame huisvesting. Verzekeringsmaatschappij a.s.r. is hier een mooi voorbeeld van. Als deelnemer van de ‘Meerjarenafspraken Energie efficiency’, committeerde zij zich aan 2 procent energiebesparing per jaar. Zij hebben hun kantoorpand op Rijnsweerd op een zeer duurzame wijze gerenoveerd. Waarschijnlijk levert hen dat een beter energielabel op dan de voorgerekende A en minimaal 50 procent energiebesparing.”

Financiële mogelijkheden

“RVO draagt niet alleen bij met kennis en inspiratie. Ook zijn er verschillende financiële mogelijkheden waar ondernemers gebruik van kunnen maken bij het verduurzamen van hun huisvesting, zoals: de Regeling Groenprojecten, Mia/Vamil en EIA. Voor de renovatie van het hoofdkantoor van Alliander is hier gebruik van gemaakt. Het kantoor is zowel circulair verbouwd als energieleverend.”

Wet- en regelgeving

“Ook over wet- en regelgeving op het gebied van gebouwen en energiebesparing informeren wij ondernemers. Het Activiteitenbesluit, het energielabel, de airco-inspectie en de energie- audit zijn relevant voor ondernemers met gebouwen.”

Mensen en processen

“Omdat verduurzaming ook een kwestie is van de juiste mensen op de juiste plek op het juiste moment, werkt RVO graag in netwerken. Zo initieerden we het Platform Duurzame Huisvesting, waarbij de brancheorganisaties uit de huisvestingsketen met elkaar aan tafel zitten om te werken aan het oplossen van de split incentive, dat als knelpunt bij het verduurzamen wordt ervaren. Andere netwerken zijn het Eindgebruikersplatform Bodemenergie, het ESCOnetwerk en de Green Deal Circulaire Gebouwen.”

Meer informatie: www.rvo.nl/gebouwen

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'