PROVADA kleurt groen

Dit jaar is de Dutch Green Building Council (DGBC) prominent vertegenwoordigd op de PROVADA. In samenwerking met PROVADA is een flexibel nieuw ‘menu’ voor DGBC-participanten samengesteld.

Zo is het voor het eerst mogelijk een flexstand te huren gedurende een dag of dagdeel. Daarnaast is een podium ingericht waar de diverse deelnemers aan het plein een inhoudelijke bijeenkomst zullen organiseren. Ook zijn er speciale vergaderplekken gecreëerd. Echter niet alleen op het DGBC-plein zullen ‘groene’ activiteiten plaatsvinden. In het kader van een zogenoemde groene route zullen diverse standhouders op de beurs groene activiteiten aanbieden, ook zullen er diverse BREEAM-NL uitreikingen plaatsvinden.

Masterclass BREEAM-NL Outstanding
In 2012 is voor het eerst in de Benelux het ontwerp van twee nieuwbouwprojecten beloond met de hoogste kwalificatie BREEAM-NL Outstanding (5 sterren). Een van die projecten is het kantoorgebouw van Deloitte en AKD op de Zuidas in Amsterdam, een ontwikkeling van OVG.
Het project van OVG is het op één na grootste (40.000m2) project ter wereld, dat tot nu toe een Outstanding beoordeling behaalde. 
BREEAM is de leidende en wereldwijd meest gebruikte methode voor het meten van de milieuprestaties van gebouwen. Het zet de standaard voor best-practice in duurzaam ontwerp en is de maatlat geworden om de milieuprestatie van een gebouw te beschrijven. BREEAM kent vijf kwalificaties waarvan de kwalificatie ‘Outstanding’ de hoogst haalbare is.
De bouw van project Deloitte/AKD wordt uitgevoerd door G&S Bouw en is in 2012 gestart, naar verwachting wordt het kantoor eind 2014 opgeleverd.
Tijdens deze masterclass zullen sprekers van OeverZaaijer, OVG, Deloitte en DGBC inzicht geven in de businesscase van dit project. Welke credits zijn wel gehaald en welke niet? Wat waren de meerkosten en wie heeft deze voor zijn rekening genomen? Wat zijn de besparingen in de exploitatie?

Seminar Green Real Estate Finance
Op woensdag organiseert DGBC samen met de World Green Building Council een seminar over de mogelijkheden om duurzaamheid een voorwaarde te maken bij financiering van de nieuwbouw, herontwikkeling of herfinanciering van commercieel vastgoed. De sleutel voor een verdere stap naar 100% duurzame nieuwbouw en een snel stijgend percentage duurzame bestaande panden ligt nu bij de financiers. In het seminar zullen diverse banken uit EU-landen laten zien welke reeds bestaande incentives en voorwaarden voor financiering duurzaam vastgoed er zijn.

Uitreiking Duurzame Innovator Pitch
Op de laatste dag van de Provada vindt op de stand van ABN AMRO de uitreiking van de Duurzame Innovator Pitch plaats. Iedere jonge of vernieuwende ondernemer die duurzame oplossingen voor de gebouwde omgeving ontwikkelt kon inschrijven. De jury selecteerde 10 inzendingen voor een standpresentatie gedurende drie dagen op de PROVADA.

Op 6 juni verdedigen 5 overgebleven ondernemers hun idee (à la ‘Dragons Den’) voor de jury in een presentatie van één minuut. De jury kiest de beste uit en verklaart deze tot winnaar van de Duurzame Innovator Pitch 2013.

De prijs is in 2009 door DGBC in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs voor jonge organisaties die op een innovatieve manier proberen een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Nederland. Het kan zowel om een product, techniek, toepassing of dienst gaan. Belangrijk is dat het een concrete, kansrijke innovatie met een duurzaam karakter is. De inzendingen worden beoordeeld op vijf onderdelen: 
Bijdrage aan duurzaamheid voor de gebouwde omgeving in Nederland, originaliteit/Innovatie, kwaliteit businesscase/businessmodel, praktische toepasbaarheid, kansen voor opschaling.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'