PHYSEE behaalt internationale certificering voor energieopwekkend isolatieglas

Scale-up PHYSEE uit Delft heeft de internationale certificering voor energieopwekkend isolatieglas van Pilkington Nederland behaald, een nieuwe maatstaf voor duurzame gevels in de wereld. Het nieuws is woensdag tijdens de PROVADA door PHYSEE aangekondigd.

PHYSEE heeft een stroomopwekkend en datagenererende beglazing voor dynamische gevels ontwikkelt. Deze technologie maakt gebouwen duurzamer, slimmer en veel comfortabeler, met behoud van functionaliteit en esthetiek. Na een succesvolle EN1279-6 testreeks kan Pilkington Nederland een 10-jarige garantie aanbieden op de PowerWindows van PHYSEE. Dit resultaat van de samenwerking tussen Pilkington Nederland en PHYSEE laat zien dat de ontwikkeling van de PowerWindows gereed is om op grote schaal toegepast te worden. De PowerWindows kunnen als standaard geïntegreerd gevelsysteem geïnstalleerd worden en zorgen voor een energiebesparing tot wel 20% in grote gebouwen.

  • PHYSEE's energie opwekkende en datagenererende beglazig (PowerWindow) hebben de duur-en klimaattesten van Pilkington Nederland doorstaan.
  • Pilkington Nederland biedt nu een 10-jarige garantie op de PowerWindows van PHYSEE waarmee aangetoond is dat de energieprestatie van beglazing verbetert kan worden zonder afbreuk te doen aan duurzaamheid.
  • Deze tests tonen aan dat de kwaliteit en functionaliteit van de PowerWindow niet verschillen van gestandaardiseerde industriële ramen in Europa. Dit is een mijlpaal in de ontwikkeling en marktacceptatie van de PowerWindows en brengt de toekomst van slimme en duurzame gevels nog dichterbij.

PowerWindows

PowerWindows zijn energieopwekkende en datagenererende beglazing, ontwikkeld door de PHYSEE Group b.v. uit Delft. Elke PowerWindow ruit is uitgerust met op maat gemaakte strips met geïntegreerde PV-zonnecellen en sensoren in de afstandhouder van het isolatieglas, hierdoor wordt schone energie opgewekt en klimaat data verzameld. Dit met behoud van functionaliteit en transparantie van het isolatieglas.

Klimaattest

Om de PowerWindow te standaardiseren en risico’s te beperken, heeft PHYSEE de samenwerking met Pilkington Nederland (een marktleider in glastechnologie) gezocht om gezamenlijk de PowerWindows te produceren en er duur- en klimaatbestendigheidstesten op uit te voeren. De PowerWindows zijn wekenlang getest in de speciale klimaatkamers van Pilkington Gelsenkirchen (Duitsland), waar tot 20 jaar extreme weersomstandigheden kunnen worden nagebootst. De energieopwekkende en datagenererende PowerWindows zijn ontwikkeld en samengesteld door PHYSEE, waarna deze door Pilkington Nederland in Enschede zijn geassembleerd tot een isolatieglaseenheid, klaar om getest te worden in Gelsenkirchen.

Samenwerking tussen PHYSEE en Pilkington Nederland

Het succes van de klimaattesten is onderdeel van een nog grotere prestatie; een samenwerking in innovatieve ontwikkeling voor de gebouwde omgeving tussen een industrieel expert (Pilkington Nederland) en een jonge tech pionier (PHYSEE). De wereldwijde kennis, ervaring en middelen ingebracht door Pilkington Nederland waarbij PHYSEE de duurzame en baanbrekende technologie aangereikt heeft. Deze samenbundeling van krachten resulteert in geveltechnologie met meer toegevoegde waarde en helpt aanzienlijk mee om gebouwen energie neutraal te maken met deze dynamische en slimme gevels.

"Het vergt veel lef voor een aantal mensen binnen een hele grote organisatie om experimenten op te starten met jonge ondernemingen op volledig onbekend terrein. Het vertrouwen van de mensen van Pilkington Nederland heeft ons het vertrouwen en zekerheid gegeven om te innoveren en zodoende uitmuntende resultaten te kunnen bereiken. Dit is de waarde van zo’n samenwerking”, vertelt Sam Anders, Head of Production bij PHYSEE Group.

De accelerator voor innovaties

"De samenwerking met PHYSEE was vanaf het begin al erg productief. Pilkington Nederland en PHYSEE hebben laten zien dat de brede technische kennis en testmogelijkheden van Pilkington Nederland, gecombineerd met nieuwe, grensverleggende technologie als die van PHYSEE, leidt tot oplossingen die waarde toevoegen en bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van ons bedrijf. We kijken erg uit naar de verdere ontwikkelingen en een samenwerking in de toekomst met PHYSEE", licht Martijn Rietveld toe, hij is Commercieel Manager Pilkington Nederland.

Experimenteren

Deze certificering toont de functionaliteit aan van de PHYSEE PowerWindows die nu de kwaliteit van standaard isolatieglaseenheden evenaren. Dit is een waardevolle bijdrage aan de voortdurende innovatie bij Pilkington Nederland en legt de basis voor verdere productontwikkeling en opschaling van productie door beide partijen. Deze ontwikkeling inspireert ook andere bedrijven in de gevelindustrie, groot en klein, om te experimenteren met manieren om de CO2-belasting in de bouwindustrie te verlagen en dit vanuit een volledig andere benadering.

DGBC-partners

PHYSEE

Gerelateerd

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen