PBL: regeerakkoord stelt geen aanvullende maatregelen voor bestaande utiliteitsbouw

In het regeerakkoord worden geen aanvullende beleidsmaatregelen voor de bestaande utiliteitsbouw benoemd. En dat terwijl de regering wel de doelstelling heeft om 3 megaton CO2 te reduceren. Dat staat in in de analyse van regeerakkoord Rutte-III: 'Effecten op klimaat en energie', gisteren gepubliceerd door het Planbureau voor de Leefomgeving op verzoek van de Tweede Kamer.

Aanvullend beleid is nodig

Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt dat er naast circa 7 miljoen woningen er in Nederland een half miljoen utiliteitsgebouwen staan waarvoor beleid zou moeten worden ontwikkeld. Dat zou gericht kunnen zijn op enerzijds een additionele besparing bovenop de wettelijke eisen uit de Wet Milieubeheer en anderzijds op het aardgasvrij maken van bestaande utiliteitsgebouwen. 

Deltaplan Duurzame Renovatie

Dat het ontbreekt aan een nationaal verduurzamingsprogramma voor de utiliteitsbouw is Dutch Green Buildsing Council al langer bekend. Daarom ontwikkelt Dutch Green Building Council het Deltaplan Duurzame Renovatie, dat erop gericht is om een versnelling te realiseren in het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving. Doel is om een gebouwde omgeving te creëren die voldoet aan de klimaatafspraken van Parijs. Al meer dan 100 partijen uit de bouw- en vastgoedsector hebben zich aangesloten bij dit plan. Meer informatie: www.deltaplanduurzamerenovatie.nl.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'