Participantenvergadering in het teken van Deltaplan Duurzame Renovatie

In Madurodam in Den Haag vond gisteren de tweede algemene DGBC participantenvergadering van 2016 plaats. Deze vergadering werd gekoppeld aan een werksessie over het Deltaplan Duurzame Renovatie. “Een mooie en spannende participantenbijeenkomst”, noemde DGBC-directeur Annemarie van Doorn deze middag. “Omdat we samen met onze achterban de route willen uitstippelen om jaarlijks 15.000 gebouwen grondig en duurzaam te renoveren. Zo nemen we als sector onze verantwoordelijkheid om de klimaatdoelstellingen te behalen.”

Na de formele vergadering waarin de financiële resultaten van DGBC, de plannen voor de toekomst, nieuwe tools zoals de Dutch Green Building Scan en de Dutch Green Building Guide en de voorgenomen statutenwijziging van DGBC werden besproken, volgde een werksessie om stappen te maken met het Deltaplan Duurzame Renovatie.

Deltaplan Duurzame Renovatie

Tijdens de Nationale Klimaattop in Rotterdam presenteerde DGBC voor het eerst het initiatief voor het Deltaplan Duurzame Renovatie. Dit deltaplan moet de beweging in gang zetten om jaarlijks 15.000 gebouwen te renoveren. Dit is nodig om de klimaatdoelstellingen te behalen. De gebouwde omgeving is op dit moment verantwoordelijk voor bijna 40% van de Nederlandse CO2-uitstoot.

Werksessie

Participanten, bestuursleden en werknemers van DGBC bogen zich deze middag over de vragen waarom dit Deltaplan er moet komen, welke aanbevelingen er zijn voor de invulling ervan, wat de belemmeringen en de kansen zijn en welke rol de verschillende partijen kunnen spelen in de uitvoering van het Deltaplan Duurzame Renovatie. De uitkomsten zijn verzameld via mindmaps die de ontwikkeling van het plan weer een stap verder brengen.

Wat er nu gebeuren moet

Daan van Vliet, voorzitter van het DGBC Bestuur schetste de DGBC Participanten ook de vervolgstappen. De aanbevelingen worden meegenomen in de Green Leadership Summit van 29 november waar de top van de bouw- en vastgoedsector aanwezig is. Ook wordt een stuurgroep Deltaplan gevormd. Daarna wordt een aantal uitgangspunten gekozen en volgt een doorrekening van verschillende scenario’s. Met concrete actieplannen, steun van overheden en fiscale facilitering kan het Deltaplan Duurzame Renovatie succesvol worden uitgevoerd.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'