Onderzoek van Jones Lang Lasalle in Duitsland toont effect van BREEAM-DE aan

Jones Lang Lasalle heeft onlangs een onderzoek gedaan naar duurzaamheid in de gebouwde omgeving in Duitsland. Hiervoor is gekeken naar de gecertificeerde gebouwen in onder andere Frankfurt en Berlijn. Het blijkt dat door de introductie van BREEAM-DE voor bestaande gebouwen het aantal gecertificeerde gebouwen in Duitsland is toegenomen. Het geeft aan dat BREEAM ook in Duitsland succesvol blijkt.

Verschil per stad

Het aantal kantoorgebouwen met een duurzaamheidscertificaat verschilt heel erg per Duitse stad. In de centra van Stuttgart, Berlijn en Frankfurt is bijvoorbeeld bijna de helft van de kantoorgebouwen gecertificeerd, in andere steden zoals Keulen is dat veel minder. De reden voor de ongelijke verdeling is dat tot dusver vooral nieuwe gebouwen in Duitsland voor een certificaat gaan. In bestaande bouw wordt het minder gedaan.

Stijging door BREEAM-DE

In Duitsland kent een aantal duurzaamheidskeurmerken. Bijvoorbeeld LEED en DGNB. Ook BREEAM is speciaal voor de Duitse markt gemaakt. De introductie van BREEAM-DE voor bestaande gebouwen maakt dat verwacht wordt dat het aantal duurzaamheidscertificaten de komende jaren verder gaat stijgen.

Lees ook het onderzoek.

 

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'