Onderzoek geeft inzicht in effecten van groene gebouwen

Nederlandse wetenschappers starten een onderzoek naar de effecten van groen in gebouwen. Dit moet leiden tot toepasbare en innovatieve groenoplossingen.

Een groep Nederlandse onderzoekinstituten, maatschappelijke organisaties en bedrijven starten met een grootschalig onderzoek naar de bijdrage die planten leveren aan het oplossen van problemen met het binnenklimaat.

Volgens de initiatiefnemers brengen veel planten vocht in de lucht, kunnen ze de lucht reinigen van ongewenste stoffen en creëren ze een fijne omgeving. Verder kunnen planten economische besparingen opleveren. Zo leidt het gebruik van planten tot energiebesparing door minder kunstmatige klimaatbeheersing en tot productievere gebouwgebruikers.

De onderzoekers zeggen echter dat er onvoldoende innovatieve en toepasbare groenoplossingen zijn om deze positieve effecten te behalen. Het onderzoek moet dan ook leiden tot een verbeterde toepassing van groen in gebouwen voor duurzame inrichting en een gezond leef- en werkklimaat.

Praktijklocaties

De initiatiefnemers van het project zijn op dit moment op zoek naar bedrijven en gezondheidsinstellingen die in het onderzoek willen participeren. Verder is het consortium op zoek naar praktijklocaties om het onderzoek uit te voeren.

Het onderzoek maakt deel uit van De Groene Agenda, een koepelprogramma voor een gezonde leef-, woon- en werkomgeving. Het project wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van instellingen en bedrijven, waaronder Alterra Wageningen UR, Wageningen UR en de Dutch Green Building Council.

In een ander project bestuderen Amsterdamse wetenschappers de effecten van groene ziekenhuisomgevingen op de gezondheid van patiënten. Dit moet leiden tot toepasbare maatregelen die de gezondheid bevorderen. 

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'