Nieuwe coalitie wil 7 Mton CO2 reduceren in de gebouwde omgeving voor 2030

Vandaag presenteerden de coalitiepartijen het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’, volgens velen een van de meest duurzame akkoorden ooit. Een complete paragraaf is gewijd aan het onderwerp. Voor de gebouwde omgeving wil de toekomstige regering 7 Mton CO2 reduceren in 2030. 

Reductie

Met het optimaliseren van het energieverbruik van kantoren is 3 Mton reductie te realiseren, verwacht de regering. Met het isoleren van de woningbouw 2 Mton. En door zuiniger nieuw te bouwen eveneens 2 Mton.

Deltaplan Duurzame Renovatie

Er ligt dus een enorme opgave om de kantorenvoorraad te verduurzamen. Dutch Green Building Council onderkent die opgave en ontwikkelt momenteel het Deltaplan Duurzame Renovatie, waarmee versnelling moet worden gerealiseerd in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Voor kantoren

Specifiek voor kantoren is een werkgroep actief die zich over de opgave voor deze gebouwfunctie buigt. Om grootschalige verduurzaming in deze sector te raliseren is het volgens de werkgroep noodzakelijk om een drietal wettelijke blokkades op te heffen die de verduurzaming in de weg staan. Zo pleit de werkgroep voor het opheffen van de split-incentive. De split-incentive is het systeem waardoor huurders en eigenaren niet evenveel profiteren van investeringen in duurzaamheid. Dit probleem kan in één klap opgelost worden als bij wet wordt geregeld dat alle huren voortaan inclusief energie zijn.

Energieverbruik zichtbaar

Daarnaast zal het energieverbruik per kantoorgebouw inzichtelijk moeten worden gemaakt. Volgens de werkgroep Kantoren moet de huidige wetgeving die energielabels voor kantoorgebouwen verplicht worden aangevuld met een maximaal toegestaan energieverbruik per vierkante meter.

Postcoderoosregeling

Ten derde houdt de huidige postcoderoosregeling een verdere versnelling van duurzame energieopwekking tegen. De energie die je opwekt via een zonnepaneel of windmolen waarin je participeert, mag worden verrekend met het eigen energieverbruik als de bron zich binnen jouw postcodegebied bevindt. Maar er zijn simpelweg te weinig plekken beschikbaar om dit succesvol uit te voeren, terwijl er in de rest van Nederland en op zee nog voldoende ruimte is. Daarom moet deze regeling worden uitgebreid en postcodeonafhankelijk worden gemaakt.

Paris Proof 

Ook heeft de werkgroep berekend wat het maximale energieverbruik per vierkante meter mag zijn om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Hoe dit zich verhoudt tot de nieuwe doelstellingen uit het regeerakkoord, wordt nog nader onderzocht.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'