Maurits Groen: “Je hebt niets, maar wel een droom”

Maurits Groen vertelt de deelnemers van het DGBC Future Leaders Program over de succesvolle realisatie van zijn droom. De tweede dag van het volgeboekte vierdaagse programma was op donderdag 8 oktober in het stadskasteel Oudaen Utrecht. De 50 ambitieuze Young Professionals uit – en gelieerd aan – de brede bouw- en vastgoedsector waardeerden deze tweede dag met een goed rapportcijfer.

Van beleid naar daden

De keynote van Maurits Groen, co-founder van WakaWaka, ging over succesvol communiceren. Hij gaf aan dat je je droom moet volgen en gaf aan “maak de stappen die je nodig acht om deze te realiseren”. Vanuit zijn droom om iets te betekenen voor de derde wereldproblematiek en de interesse voor de energietransitie is een productontwikkeling ontstaan met nieuwe businessmodellen. WakaWaka heeft in 9 maanden tijd de meest efficiënte solar led lamp ontwikkeld. Daarnaast heeft Groen zonder marketingbudget een grote naamsbekendheid weten te realiseren.  Het was al met al een inspirerend verhaal waarin de Young Professionals opgeroepen worden om gewoon te starten met de realisatie van hun droom.

Innovatie en initiatief nemen

Hoogleraar duurzaam bouwen aan Nyenrode en TU Delft, prof. dr. ir. Anke van Hal, vertelde over de derde succesfactor. Zij gaf in haar verhaal geluk als synoniem voor duurzaam bouwen. Elke Future Leader moet werken aan een duurzame innovatie die de prefrontale cortex (een deel in de hersenen) doet oplichten. “innoveren op een wijze die mensen gelukkig maakt”. Om dit geluk te bereiken is de derde succesfactor noodzakelijk: een ‘fusie van belangen’. Een methode om vanuit de behoeften van de mensen ‘hier en nu’, rekening te houden met de belangen van de mensen ‘daar en later’. Op basis van enkele lichtende voorbeelden, onder andere het waterzuiveringssysteem van Jonathan Todd in het Baima Canal (China), licht Van Hal deze aanpak toe.

Fusie van belangen

Na de inspirerende keynotes gaan de deelnemers zelf actief aan de slag. Een deel van de groep startte met het spelen van een Reality game Energiebesparing bestaande woningbouw'. Tijdens deze Reality game werden de deelnemers uitgedaagd om in de rol van een ander te kruipen en gezamenlijk te komen tot een ambitie en een fusie van belangen. In dat proces is creativiteit, een brede blik én oog voor detail nodig, cruciale eigenschappen voor een Future Leader.

De andere helft van de groep ging in gesprek met een van de gerenommeerde coaches om de case en het groepsproces te bespreken. De Young Professionals werken tijdens het programma in groepen van 5 aan het verduurzamen van een gebouw van een eindgebruiker. Het aanjagen van duurzaamheid, door leiderschap te tonen, staat hierbij centraal. Tijdens het coachgesprek kregen de deelnemers de mogelijkheid om zowel inhoudelijke als procesmatige vragen op tafel te leggen. De betrokken coaches zijn Claudia Reinier, Rutger Oolbekkink en Arthur Lippus.

Vervolg

De derde dag van het vierdaagse programma vindt plaats op donderdag 5 november bij a.s.r. in Utrecht. Tijdens deze derde bijeenkomst presenteren de groepen de resultaten van hun case waar zij de afgelopen 7 weken aan hebben gewerkt.

Bekijk ook de foto's van de tweede dag.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'