Martin Mooij vertegenwoordigt Dutch Green Building Council op Klimaattop in Bonn

Deze week is de Klimaattop in Bonn (COP23). Martin Mooij van Dutch Green Building Council gaat ernaartoe. Hij spreekt er op donderdag, de dag die in het teken staat van gebouwen.

Martin, wat ga je daar vertellen?

Ik geef op het Building Action Symposium een presentatie over de rol van banken bij het verduurzamen van gebouwen. In Nederland hebben de grote banken stappen gezet om hun klanten te helpen bij het verduurzamen van gebouwen. Soms dwingend, met de eis voor een minimum energielabel bij een financieringsaanvraag. Een andere keer stimuleren, door stappenplannen en advies aan te reiken. Andere landen kunnen veel leren van deze ontwikkeling in Nederland. Tevens zal ik een toelichting geven op het Deltaplan Duurzame Renovatie, het initiatief dat wij hebben genomen om samen met de markt de verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving te versnellen. 

Hoe kom je op deze top terecht?

Ik vertegenwoordig Dutch Green Building Council op de Klimaattop. Voor Dutch Green Building Council onderhoud ik de contacten met World Green Building Council. En namens de World Green Building Council ben ik betrokken bij het zogenaamde EeMap-Project, het Energy efficient Mortgages Action Plan. In dat project onderzoeken we op welke manier groenfinanciering kan bijdragen aan een duurzame gebouwde omgeving. Dat past perfect in WGBC Net Zero project van de World Green Building Council waaraan wij eveneens onze medewerking verlenen. Vandaar dat ik ben gevraagd om deel te nemen.

Wat verwacht je ervan?

De hele stad zal in het teken staan van deze belangrijke conferentie. Ik verwacht veel te netwerken, met NGO’s, adviseurs, overheden, bedrijfsleven en ga zo maar door. Zeker de donderdag is voor ons een belangrijke dag, omdat die voor het grootste gedeelte in het teken staat van de gebouwde omgeving. We moeten ons goed realiseren dat we met het verduurzamen van gebouwen een grote invloed hebben op het behalen van de klimaatafspraken die eerder op de Klimaattop in Parijs zijn gemaakt.

Meer informatie:

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'