LIFE-Level(s): Green Building Councils geven het voorbeeld

Sinds 2019 ondersteunt het LIFE Level(s)-project de afstemming van beoordeling en certificatieschema's en openbare aanbestedingscriteria met Level(s). Het project loopt tot 2022 en heeft tot doel de duurzaamheid van gebouwen te stimuleren door het bewustzijn van Level(s) en het gebruik van zijn indicatoren te bevorderen. Remy Heijer, projectmanager bij DGBC, werkt mee aan dit project en werd samen met Anna Braun (German Sustainable Building Council) geïnterviewd om de integratie van Level(s) in andere keurmerken in Europa te promoten.

Level(s) is een lijst met gemeenschappelijke indicatoren voor duurzaam bouwen die zijn opgesteld door de Europese Unie. Daarbij is gekeken naar de volledige levenscyclus van gebouwen om hun potentieel voor emissiereductie, efficiëntie, gezondheid en circulariteit optimaal te benutten. Naast CO₂-reductie zijn dit de belangrijkste indicatoren binnen Level(s):

  • Life Cycle Assessment (LCA)
  • Life Cycle Costing (LCC)
  • Indoor Air Quality (IAQ)

Level(s) is geen certificeringssysteem, zoals BREEAM, maar kan daar wel input voor leveren. Het moet organisaties in de hele Europese bouwsector stimuleren om uniform samen te werken. 

Ervaring BREEAM-NL verwerkt in Level(s) framework

De partners in het project, waaronder DGBC, gingen in gesprek met bouwprojecten om aanbevelingen te doen tijdens de ontwikkelings- en testfase van Level(s) om het framework vorm te geven. Eén van de belangrijkste initiatieven van het project was de ontwikkeling van een mappingtool en rapportagesjabloon om beoordelings- en certificeringsschema's te helpen hun werk af te stemmen op Level(s). Heijer bracht de relatie tussen Levels indicatoren en BREEAM-NL in kaart. Heijer: “Ik raad elk certificatieschema, vooral bij het starten, om het rapportagesjabloon als een startpunt te gebruiken. Dit zal bouwers en fabrikanten helpen om te vertrouwen en te investeren in de manier van meten van de indicatoren.”

Lees hier het volledige interview

Level(s) Framework

Op woensdag 24 november vindt er een internationaal online congres plaats over het Level(s) Framework, georganiseerd vanuit Level(s) en de Europese Commissie. Tijdens het evenement worden diverse tools geïntroduceerd die je kunnen helpen bij de toepassing van het Level(s) Framework en het creëren van meetbare impact op het gebied van circulair bouwen, klimaatadaptatie en gezondheid.

Verdieping op indicator Life Cycle Costing

Ben je specifiek geïnteresseerd in de indicator Life Cycle Costing (LCC) van het Level(s) Framework? Tijdens het online Level(s) Congres van DGBC op 9 november vertellen diverse sprekers over de inhoud van het Level(s) Framework waarbij specifiek wordt ingegaan op de Life Cycle Costing (LCC) gerelateerde indicatoren. Daarbij zal worden ingegaan op hoe je dit framework als bouwprofessional toepast in bestaande bouw en nieuwbouw op basis van praktijkervaringen.

Meer informatie en aanmelden


Gerelateerd

Wethouder Zeegers Rotterdam: ‘Vaart zetten achter duurzaam bouwen’

Schiehaven Noord in Rotterdam wordt eerste Paris Proof-tuin

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’