Level(s) congres: Life Cycle Costing

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Tijdens dit webinar over Level(s) vertellen diverse sprekers over de inhoud van het Level(s) Framework waarbij specifiek wordt ingegaan op de Life Cycle Costing (LCC) gerelateerde indicatoren. Daarbij zal worden ingegaan op hoe je dit framework als bouwprofessional toepast op basis van praktijkervaringen en de kennis van specialisten.

Anderhalf jaar geleden is DGBC samen met zeven andere Europese Green Building Councils gestart met het project Life Level(s). Binnen dit project staan drie onderdelen centraal; LCA (Life Cycle Assessments), LCC (Life Cycle Costing) en IAQ (Indoor Air Quality). Life Level(s) is een EU-initiatief en heeft als doel om binnen Europa een uniforme visie op LCA, LCC en IAQ te promoten.

Programma

15.30 uur

Introductie en toelichting Level(s) Framework - LCC en duurzaamheid
door Remy Heijer, projectmanager DGBC

16.00 uur

Subgroep 1: Verduurzamen met LCC in bestaande bouw
Door Gerard van Dijk, Partner bij Brink, én
Bas Bordewijk, Sustainability Expert bij ING Real Estate

Subgroep 2: Hoe stuur ik op LCC binnen nieuwbouw
Door Casper La Grouw, Adviseur duurzaamheid bij bbn adviseurs, én
Bernd Karstenberg, Founder & owner bij Life Cycle Vision

16.45 uurTerugkoppeling, vervolg Level(s) / LCC en afsluiting
door Remy Heijer, projectmanager DGBC

Meer informatie over de subsessies en sprekers volgt binnenkort. Meer informatie over Level(s) vind je hier.

Aanmelden

Aanmelden kan via de inschrijfknop in het menu. Deelname is gratis.

Bernd Karstenberg
directeur/eigenaar, Life Cycle Vision

Bernd Karstenberg is mede-eigenaar en oprichter van Life Cycle Vision. Hij heeft met de ontwikkeling van de LCC/TCO-applicatie een boost gegeven aan het eenvoudig en integraal sturen op levensduurkosten. Deze applicatie bundelt zijn jarenlange ervaring op het gebied van ontwerpen en (levensduur)kosten in de hele bouwkolom. Hij deelt zijn kennis daarnaast met diverse opleidingen, norm- en kennisinstituten. Zo helpt hij de branche verder met het nemen van de juiste beslissingen voor de lange termijn. Bouw samen verder.

Bas Bordewijk
Duurzaamheidsexpert, ING Real Estate

Bas Bordewijk MSc werkt als duurzaamheidsexpert bij ING Real Estate Finance. In die rol is hij (onder andere) verantwoordelijk voor de duurzaamheidsstrategie. En onderdeel van die strategie is natuurlijk het circulariteitsthema. Maar helaas wordt circulariteit nog te weinig toegepast bij renovatieprojecten. De visie van Bas is dat het toepassen van LCC hier een positieve bijdrage aan zou kunnen bijdragen.

​​​​​​​
Casper La Grouw
Adviseur duurzaamheid, bbn adviseurs
Gerard van Dijk
Partner, Brink


Wat is Level(s)?

Level(s) is een lijst met gemeenschappelijke indicatoren voor duurzaam bouwen die zijn opgesteld door de Europese Unie. Daarbij is gekeken naar de volledige levenscyclus van gebouwen om hun potentieel voor emissiereductie, efficiëntie, gezondheid en circulariteit optimaal te benutten.

Naast CO-reductie zijn dit de belangrijkste indicatoren binnen Level(s):

  • Life Cycle Assessment (LCA)
  • Life Cycle Costing (LCC)
  • Indoor Air Quality (IAQ)

Level(s) is geen certificeringssysteem, zoals BREEAM, maar kan daar wel input voor leveren. Het moet organisaties in de hele Europese bouwsector stimuleren om uniform samen te werken. 

Kijk hier voor meer informatie over Level(s).  

Wat is het project Life Level(s)?

Life Level(s) heeft als doel om duurzaam bouwen in Europa te standaardiseren. Dit doel wordt gerealiseerd door bewustwording te vergroten en het gebruik van indicatoren uit het Level(s) Framework te stimuleren. Onderdeel van het Life Level(s) project is het vergelijken van criteria uit de certificeringssystemen van verschillende landen, zoals BREEAM-NL in Nederland, HQE in Frankrijk en DGNB in Duitsland. Daarbij wordt gekeken naar de rol van deze criteria in bouwprojecten en aanbestedingen, en welke verbetermogelijkheden er zijn.

Het Life Level(s) project wordt medegefinancierd door het Life Programme van de EU. Het is een driejarig project dat loopt van 2019 tot en met 2022. Naast DGBC zijn er zeven Europese Green Building Councils betrokken bij het Life Level(s) project. Alle betrokken partners zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en implementatie van de uitkomsten.

Lees hier meer over Life Level(s).

Gerelateerd nieuws

Dagvoorzitter en locatie bekend Paris Proof Congres 2023

Dagvoorzitter en locatie bekend Paris Proof Congres 2023

Groene spelregels uit Europa: het wat, hoe en waarom van de EU Taxonomie

Groene spelregels uit Europa: het wat, hoe en waarom van de EU Taxonomie

Schrijf je in voor het Future Leaders Program 2023

Schrijf je in voor het Future Leaders Program 2023