Lidl opent nieuw en duurzaam distributiecentrum in Waddinxveen

Supermarktketen Lidl heeft maandag zijn nieuwe distributiecentrum (dc) in Waddinxveen geopend. Met 52.000 vierkante meter oppervlakte moet het nieuwe dc in de toekomst circa honderd Lidl-filialen in de Randstad bevoorraden.

4.000 zonnepanelen

Lidl investeerde € 70 mln in het dc, dat is voorzien van LED-verlichting, warmtekoudeopslag (WKO) en ruim 4.000 zonnepanelen. De zonnepanelen wekken omgerekend voor 150 huishoudens duurzame elektriciteit op. Zo bespaart het dc 315 ton CO2-uitstoot.

Met de genoemde maatregelen kan Lidl het gebouw en de bijbehorende kantoren laten draaien op duurzame energie, zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Het gebouw heeft dan ook geen gasaansluiting (zie infographic).

Regenwater voor tuinbouw

Extra zonnepanelen en laadpalen op de parkeerplaats moeten daarnaast personeel en bezoekers aanmoedigen tot het gebruik van duurzaam vervoer, zoals elektrische fietsen en auto’s.

Ook de omgeving profiteert van het nieuwe distributiecentrum. Zo levert Lidl 63 miljoen liter regenwater aan tuinders in de buurt. Lidl plant daarnaast 11.000 bomen, struiken en planten. Daarnaast moet het grinddak dienen als broedplek voor scholeksters en zijn er kasten voor vleermuizen en een nestpaal voor ooievaars.

Download hier de infographic

Duurzaamste distributiecentrum

Het dc moet het duurzaamste logistieke gebouw van Nederland worden. Verwacht wordt dat Lidl binnen een maand het Outstanding BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat behaalt. Als de score van het reeds behaalde ontwerpcertificaat wordt geevenaard, scoort het gebouw hoger dan het distributiecentrum van Tesla in Tilburg.

“Duurzaamheid wordt door Lidl als essentieel gezien voor een gezonde toekomst voor iedereen”, zegt Christine Braun, woordvoerder van Lidl. “Daarom investeren wij hier fors in en doen wij er alles aan om voor onze medewerkers, onze klanten, onze leveranciers en onze omgeving een duurzame partner te zijn.”

Duurzame werkomgeving

Behalve voor het milieu, is er in het gebouw ook aandacht voor een optimale werkomgeving voor medewerkers. Zo staat bij de indeling van het gebouw een duurzame werkrelatie en het welzijn van de medewerkers voorop, aldus Lidl. Een ‘uitstekende’ luchtkwaliteit en akoestiek, een gezond bedrijfsrestaurant en een open interieur met flexibele werkplekken moeten daaraan bijdragen.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'