Koploperschap duurzaamheid in zicht, 86 procent woningcorporaties investeert meer

Kennis, ambitie en middelen zijn voldoende beschikbaar in de corporatiesector om de duurzame ontwikkelingsdoelen van Nederland te halen. Daarom zal in de komende vijf jaar 86 procent van de corporaties meer investeren dan dit jaar. Het gaat dan vooral om investeringen in duurzaam vastgoed (74 procent), gevolgd door investeringen in mensen (13 procent) en middelen (5 procent). Als marktpartijen en bewoners ook een tandje bijzetten en als overheden betere voorwaarden creëren, dan kunnen corporaties zelfs koploper worden voor heel Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van CorporatieNL onder 478 beleidsbepalers in de corporatiesector.

 Meeste kennis

De kennisontwikkeling heeft in de corporatiesector een grote sprong gemaakt. Bij 90 procent is de kennis over verduurzaming goed of op z’n minst voldoende. Dat percentage ligt 6 procent hoger dan in het vergelijkbare onderzoek van CorporatieNL uit 2018. Het is dan ook niet gek dat 63 procent vindt dat corporaties als grootste vastgoedeigenaar met een maatschappelijke opdracht op het gebied van verduurzaming voorop dienen te lopen.

Aanbevelingen

Naar aanleiding van het onderzoek heeft CorporatieNL vier aanbevelingen opgesteld die moeten leiden tot het koploperschap van de corporatiesector op het gebied van duurzame doelstellingen: 

1. Maak bindende afspraken met corporaties over te behalen duurzaamheidsdoelstellingen gekoppeld aan de allocatie en herverdeling van middelen

2. Stimuleer marktpartijen om te leveren wat nodig is, geef afnamegaranties

3. Stel voor bewoners concrete en haalbare energiedoelen op

4. Inspireer en deel kennis binnen en vooral buiten de eigen sector

Het onderzoeksrapport

Het onderzoek is gehouden van juni tot en met september 2022 via een steekproef onder leden en nog-niet-leden van CorporatieNL. Van de respondenten is 93 procent werkzaam bij een woningcorporatie. Het complete onderzoeksrapport met 152 pagina’s analyses, praktijkverhalen, conclusies en aanbevelingen is verkrijgbaar bij CorporatieNL.

Download hier het onderzoeksrapport

De missie van CorporatieNL is een thuis voor iedereen in 2030. Samen met onze leden ontwikkelen we inspirerende events, trainingen, boeken en onderzoeken. Op die manier stellen we professionals in staat grootse maatschappelijke doelen te bereiken.

DGBC-partners

CorporatieNL

Gerelateerd

DGBC ondertekent brandbrief om fossiele subsidies af te schaffen

DGBC ondertekent brandbrief om fossiele subsidies af te schaffen

DGBC aan tafel bij podcast Uitblinkers in de logistiek

DGBC aan tafel bij podcast Uitblinkers in de logistiek

'Met het EnergieKompas sneller naar Parijs'

'Met het EnergieKompas sneller naar Parijs'