KONE werkt aan het vergroenen van de ‘people flow’ in gebouwen

KONE is een van de sponsors van de Dutch Green Building Week. Tijdens de week, die wordt gehouden van 26 t/m 30 september 2016, worden verspreid door het gehele land evenementen georganiseerd die te maken hebben met duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Dit jaar is het thema ‘IMPACT’. Op welke wijze werkt KONE aan het realiseren van maximale impact? Claes Brantjes van KONE vertelt erover.

Op welke wijze is duurzaamheid ingebed in jullie organisatie?

Kone is een internationaal bedrijf met een hoofdkantoor in Finland. Duurzaamheid wordt als zeer belangrijk bestempeld. Onze doelstelling is om in 2021 door klanten en eindgebruikers gezien te worden als dé leider in green en smart people flow. Dat bereiken we door aan de ene kant te investeren in de duurzaamheid van onze oplossingen die we bieden, bijvoorbeeld door liften en toegangspoorten te koppelen aan gebouwbeheersystemen. En aan de andere kant door te werken aan de verduurzaming van onze bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door duurzaam in de kopen, led-verlichting te gebruiken en het transport naar de klant te optimaliseren.

Op welke wijze is KONE organisatie actief in het bereiken van maatschappelijke impact?

Uiteraard door energiezuinige oplossingen te bieden voor een ‘green people flow’, maar ook door goed te kijken naar welke materialen we voor onze producten gebruiken. Onze producten zijn voorzien van een Environmental Product Declaration (EPD), zodat inzichtelijk is wat de impact is op het milieu.

Wat is de impact van KONE op het verduurzamen van de gebouwde omgeving?

Primair is dat de energiezuinigheid van onze installaties. Daarnaast willen we door onze bedrijfsvoering impact maken door bijvoorbeeld het behalen van het CO2-Prestatieladder certificaat en deelname aan diverse BREEAM-NL projecten. KONE is volgens het hoogste niveau van de CO2-prestatieladder (niveau 5) gecertificeerd, dat geeft goed inzicht in onze CO2-footprint in de keten. Een van de inzichten is de impact van geleverde producten bij bestaande gebouwen. Daarover rapporteren we halfjaarlijks op onze website. We streven ernaar om in 2020 minimaal 20% CO2-uitstoot te hebben gereduceerd ten opzichte van 2015.

Op welke manier zijn jullie actief die impact te vergroten, ook in het licht van de klimaatdoelstellingen?

We kijken nu sterk naar bestaande gebouwen. Vaak worden hier nog liften in gebruikt die zeer energie-onzuinig zijn. Door de hydraulische liften te vervangen door zuinige oplossingen kan veel energie worden bespaard. We hebben een speciale rekenmodule die de voordelen kan berekenen.

Waarom doet u mee aan de Dutch Green Building Week?

Om meer bewustwording te creëren over het onderwerp. Het past ook bij onze doelstellingen. Wij willen leider zijn in groen maken van bedrijven met onze oplossingen. Dit is een van de podia om samen met verschillende stakeholders de wereld van morgen mee verder te ontwikkelingen. 

Wat willen jullie de deelnemers aan de DGBW meegeven?

Kijk bij het ontwikkelen van nieuwe gebouwen of de herontwikkeling van bestaande gebouwen goed naar de naar de ‘ green people flow’. Dat is een onderwerp dat vaak nog onderbelicht blijft, maar wel veel impact heeft.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'