‘Klimaatdoelen 2030 vragen om aanpassing regelgeving’

Om de klimaatdoelen van 2030 (49% minder CO2-uitstoot) te behalen, is aanpassing van de regelgeving nodig. Daarnaast moet de overheid de regie nemen, zodat er een gecoördineerd klimaatplan op tafel komt. Dat zegt Dick van Hal, CEO van Bouwinvest, in een interview met Lars Sørensen in de stand van DGBC op PROVADA 2018. Zonder regie en aanpassingen in de wet, is het volgens Van Hal onnodig moeilijk om de doelen van Paris Proof te behalen. 

Van Hal zegt intrinsiek gemotiveerd te zijn om de doelen van Paris Proof na te streven. “Maar”, benadrukt hij, “daarbij zijn wij wel afhankelijk van andere partijen. We hebben regie én aanpassing van de regelgeving nodig.” Die uitspraak komt niet zomaar uit de lucht vallen. Van Hal geeft een voorbeeld: “Als wij een complex woningen willen verbouwen om te verduurzamen en we hebben niet 70% van de bewoners mee, dan kan het niet. Dat zijn van die antieke regeltjes die echt wel van tafel moeten om snel stappen te kunnen maken”, zegt Van Hal verontwaardigt. 

Verduurzamen is duur

De gedachte daarachter is logisch, want verduurzamen van bestaande gebouwen is duur. “Het heeft natuurlijk geen zin om dan maar minder dan 70% van een complex te verduurzamen. Dat wordt een te kostbare operatie. Als we 100% kunnen doen, dan maakt het voor ons ook qua rendement een goede business keuze.” 

Wie neemt de regie?

Het is niet alleen de regelgeving die de versnelling van de verduurzaming nu nog in de weg zit, Van Hal verwacht van de overheid dat zij de regie neemt. “Van de Rijksoverheid natuurlijk, maar ook van de lokale overheid. Denk maar aan het elektriciteitsnet. Wat komt daarvan ter beschikking? Zeker nu we van het gas afstappen, zal het elektriciteitsnet zwaarder belast worden.”

Neuzen dezelfde kant op

Ondanks de strubbelingen is Van Hal wel optimistisch. Hij ziet de neuzen van verschillende partijen dan ook dezelfde kant op staan. Ondanks het gebrek aan regie van de overheid. “Institutionele beleggers die namens pensioenfondsen en verzekeraars beleggen, horen vanuit die achterban een steeds grotere roep om duurzaamheid. Dat zijn pensioendeelnemers en die hebben natuurlijk baat bij een duurzame omgeving zodat ze straks ook nog een aangenaam leven hebben. Dus die langetermijnscoop maakt dat institutionele belleggers de missie van Paris Proof omarmen en ook actief mee aan de gang gaan.”

‘We gaan het halen’

Mede door die signalen denkt Van Hal dat de doelen van 2030 al haalbaar zijn: “Wij zijn zeker op de goede weg met de EPC-waardes van onze portefeuilles, onze BREEAM-certificering en de stappen die we zetten ten aanzien van zonnepanelen, ledverlichting, WKO-installaties, daglichtregulering en warmtepompen. Er moet hard voor gewerkt worden, maar dan gaan we het halen.”

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'