Kennis over materialen cruciaal in transitie naar circulaire economie

In de bouwkolom zien we al jaren een toenemende belangstelling voor kwaliteit en duurzaamheid. Deze belangstelling heeft er ook mede toe geleid dat we inmiddels een veelheid van keurmerken en standaarden voor het bepalen van deze kwaliteit en duurzaamheid hebben.

Lineair naar circulair

Maar wat weten we nu écht? Wat wordt er gemeten en wat is de toegevoegde waarde voor de gebruiker, de ontwikkelaar, de belegger, de eigenaar en de bouwer? Deze discussie wordt op dit moment in toenemende mate gevoerd en is in mijn ogen ook cruciaal in de transitie van lineaire ketens naar circulaire ketens.

Hergebruik 

De meest optimale potentie voor hergebruik bereik je als er al bij het ontwerp en de productie wordt nagedacht over geschiktheid van materialen in termen van veiligheid en geschiktheid voor hergebruik op hetzelfde niveau. In dit kader zijn in mijn beleving daarnaast ook aspecten als energiegebruik, de inzet van water, een veilige en gezonde werkomgeving en het stimuleren van mensen tijdens en buiten hun werk cruciaal bij het bepalen van deze kwaliteit.

Portico van Google 

Vorige week kondigde Google haar nieuwe ‘healthy materials program’ aan en hiermee is een eerste grote stap gezet. Dit programma, Portico genaamd, heeft Google opgezet om het bedrijf te helpen de meest gezonde producten te identificeren voor toepassing in hun gebouwen over de gehele wereld. Voor de selectie van deze producten kijkt Google naar Health Product Declaration, GreenScreen for safer Chemicals en het Cradle to Cradle Certified Products Program.

Schone en gezonde alternatieven 

We zijn het met elkaar eens dat we op een andere manier moeten gaan ontwerpen, bouwen en gebruiken. Het toepassen van schadelijke en niet-herbruikbare materialen maakt plaats voor schone en gezonde alternatieven. Er ligt een gedeelde verantwoordelijkheid bij de overheid, bij de industrie, maar ook bij ons als samenleving. De grote vraag die wij ons met z’n allen moeten stellen is dan ook niet ‘ wie MOET het verschil maken’ maar  ‘wie gaat het verschil maken’. Zijn het de gebruikers, de producenten, de eigenaren, de bouwers of is toch de overheid? 

Actief sturen 

Nu partijen als Google besluiten om wereldwijd bij het inrichten en ontwikkelen van hun gebouwen actief te gaan sturen op de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van materialen ontstaat er een krachtige incentive voor de gehele bouwkolom om toe te werken naar garanties over veiligheid en duurzaamheid van de producten die ze aanbieden op de markt. Een belangrijke stap om de industrie, de overheid, maar zeker ook de samenleving bewuster te maken van het belang van het gebruik van gezonde en veilige materialen.

Maakt Google het verschil? 

Ik ben benieuwd of Google hiermee ook echt het verschil kan maken, maar denk zeker dat Portico aanzet tot verdere verduurzaming in de gehele bouwkolom en toenemende aandacht voor de impact van producten op mens en de natuur, alsook de veiligheid en gezondheid van materialen en producten. 

Dit artikel is geschreven door Roy Vercoulen van C2C-Centre. Hij is een van de sprekers tijdens de DGBC Studiedag op 12 maart in Utrecht.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'